İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir İktisat Kongresi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Vali Köşger, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem nedeniyle, kongrenin 17 Şubat'ta gerçekleştirilemediğini kaydederek, "İktisat Kongresi aslında 17 Şubat'ta, kendi otantik binasında yapmak üzere yola çıkmıştık. Maalesef ülkemizde 6 Şubat'ta yaşanan deprem nedeniyle ertelemek durumunda kaldık. Planladığımız, tasarladığımız toplantı çok daha kapsamlı, çok daha içerikli bir toplantıydı ve dünyanın 22 ülkesinden 35 önemli uluslararası akademisyen, ekonomist katılıyordu. Tabi bunlar aylar öncesinden planlanması gereken işler. Dünyadaki uluslararası alanda, uluslararası bir kongre yapıyorsanız, uluslararası katılımcıların takvimler, ajandaları aylar öncesinden 6 ay öncesinden belli oluyor. 6 ay öncesinden o insanları 17 Şubat - 4 Mart aralığında, İzmir'e getirmek üzere planlamamızı yapmıştık ama yaşanan deprem sebebiyle ertelenmesi o akademisyenlerin bir kısmının takviminden çıkmasına sebep oldu. Daha dar kapsamlı ama içeriği itibariyle dolu bir kongreyi gerçekleştiriyoruz " dedi.
100 YIL SONRA, OTANTİK BİNASINDA…
İzmir Valisi Köşger, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir programında değişiklik olabileceğini dile getirerek, "Bugün binanın açılışını da yapacaktık, Sayın Cumhurbaşkanımızın malum rahatsızlıkları sebebiyle programını İzmir'de kısa tutması gerekti sanıyorum. Hala umudumuzu kesmiş değiliz, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açmayı umut ediyoruz ama Sayın Cumhurbaşkanımızın iştirak edememesi durumunda da yine açılışımızı yapacağız. İzmirlilerin hizmetine vereceğiz. 100 yıl sonra İzmir İktisat Kongresi kendi otantik binasında gerçekleştirilmiş olacak" ifadelerini kullandı.
BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Önceki akşam gerçekleştirilen gala yemeğinde İktisat Kongresi binasının büyük beğeni topladığını anlatan Köşger, "Dün gala yemeğinde Anıtlar Kurulu Başkanları buradaydı. 'Bu kadar kısa sürede, belki de dünya tarihine geçecek bir şey, tarihi bir eserin aslına uygun şekilde rekonstrüksiyonun yapıldığı çok vaki değil' diyorlar. Önemli bir iş gerçekleştirdiniz diye herkesin takdiri var. Yani dış görünüm itibariyle 100 yıl önceki binanın aynısı ama içten bir kongre merkezi oluşturuyoruz. Şu an açılışını yapacağımız, bugün programları gerçekleştireceğimiz tarafta 750 kişilik bir konferans salonumuz var, sergi salonları var. Protokol odaları var. Bina, orijinalinde olduğu gibi altından yol geçen bir bina. Bir tarafına 'Anadolu' diyoruz, daha küçük olan tarafına 'Trakya' diyoruz. Türkiye'yi sanki Marmara'nın ayırdığı gibi, yolu boğazların yerine koyuyoruz ve Trakya tarafında da 7 tane toplantı salon var, modüler şekilde kullanılabilecek. Yani duvarları hareketli, açıldığı zaman 700 kişilik salon olabilecek ama kapandığı zaman 3 ayrı salon oluşacak. Ayrıca üst tarafta Bakanlar Kurulu'nu toplayabileceğimiz, İzmir'e geldiğinde uluslararası bir önemli üst düzey toplantının yapılabileceği çeşitli nitelikte salonlar oluşuyor orada" açıklamasında bulundu.
KEMERALTI'NIN GİRİŞİNE TAŞTAN OTEL PROJESİ
Köşger son olarak, İktisat Kongresi binasının ardından hayata geçirmek istediği bir diğer projeyi de açıklayarak, "İzmir'i bir kongre şehri yapmak için altyapının birinci şartı olan kongre merkezini en modern ve tarihi dokuya uygun şekilde Kemeraltı'nın girişinde gerçekleştiriyoruz. Konak Pier'le İktisat Kongresi binası arasındaki modern apartmanları kaldırıp hem denizle temasını sağlamak, önceden olduğu gibi; hem de orada yine tarihi dokuya uygun kongreye gelenlerin konaklayabileceği taştan bir otel inşa etmek gibi uzun planlı düşüncelerim var. İzmir'in Davos benzeri iktisat kongrelerine ev sahipliği yapması için diğer bir bileşen olan otelin de gerçekleştirilmesini düşünüyorum. Uzun vadede bu da olacak inşallah" ifadelerini kullandı.