BEDELSİZ OLARAK TAHSİS ETMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı arasında, geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesine ait Şehitler Caddesi üzerindeki eski un fabrikası olarak da bilinen ve şu an Meslek Fabrikası olarak kullanılan 119 yıllık binada faaliyet göstermek üzere İzmir Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasına ilişkin işbirliği ön protokolü imzaladı. O süreçte protokole İZBB meclisinde AK Parti ve MHP grupları ret oyu kullanıp sert tepki gösterdi.
AK PARTİLİ HIZAL YARGIYA TAŞIDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, tartışma konusu olan tahsise ilişkin meclis kararını yargıya taşıdı. Hızal dava dilekçesinde binanın bedelsiz olarak vakfa tahsisine olanak tanıyan meclis kararının hukuka aykırı olduğunu belirtip iptalini talep etti.
KARARIN İPTALİ TALEP EDİLDİ
İzmir 2. İdare Mahkemesine açılan davada "Bahse konu olan binanın, İzmir'de yaşayan herkes tarafından "Tarihi Un Fabrikası" olarak bilindiği, İzmir'in en önemli kültürel ve tarihi zenginliklerinden biri olduğu, İzmir'de günümüze kadar ayakta durabilen az sayıdaki tarihi eserden biri olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede ayrıca kamu yararına uygun olarak kullanılan bu binanın, bu amaçtan vazgeçilerek bir vakfın kullanımına tahsis edilmesine olanak tanıyan meclis kararının amaç yönünden hukuka aykırı olduğu öne sürüldü.
YARGI BİNANIN TAHSİSİNE "DUR" DEDİ
Hızal'ın başvurusun değerlendiren İzmir 2. İdare Mahkemesi söz konusu binanın Adıgüzel Vakfı'na bedelsiz olarak tahsisine olanak tanıyan meclis kararını iptal etti. Tahsis işleminin belediye kanununa ve devlet ihale kanununa aykırı olduğuna dikkat çeken mahkeme söz konusu binanın bedelsiz olarak özel bir vakfa tahsisi için belediyenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay almadığının da altını çizdi. Belediyelerin taşınmazlarıyla ilgili yetki ve imtiyazlarını kullanırken, özel hukuk kişileri gibi mutlak ve sınırsız bir mülkiyet hakkına sahip olmadığını belirten mahkeme belediyenin kuruluş amacı ve görevleriyle sınırlı olan bu yetkinin ancak kamu yararı doğrultusunda ve yasada da belirtildiği gibi yalnız mahalli müşterek nitelikli bir belediye hizmetinin yerine getirilmesi amacıyla kullanılabileceğini belirtti. Mahkeme 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun hükümlerine aykırı olarak ihale yapılmaksızın taşınmazın kullanımına izin verildiğini belirtip bu işlemin belediye ve Devlet İhale Kanunlarına açıkça aykırı olduğuna hükmetti. Ardından da tahsise ilişkin meclis kararını hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesi ile iptal etti