AK Parti Çiğli İlçe Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini sert bir dille eleştirdi. ''Bugün Çiğli'deyiz." Diyen Sürekli; "Niçin Çiğli? Çünkü Çiğli İlçesi İzmir Büyükşehir'in hatalarını, iş bilmezliğini, beceriksizliğinin bedelini en çok ödeyen ilçe" diye konuştu. İzmir'de ne kadar devasa büyük sorun varsa hemen hemen hepsinin Çiğli'de toplandığını belirten Sürekli; "İzmir'in çöplüğü, vahşi depolamadan bir türlü kurtulamayan çöplüğü, Harmandalı Çiğli'de... İzmir'de koku sorunu var. Körfez kirli. Çalışmayan bir arıtma tesisi var, Büyük Kanal Projesi var. O nerede? Çiğli'de! Diğer yandan Katip Çelebi Üniversitesi. Burada öğrenciler yıllardır İZBAN durağı bekliyorlar"
HİÇBİR ŞEY YOK!
Sürekli, sözlerine şöyle devam etti:"Geçen sene 8 Kasım 2021 tarihinde biz yine Çiğlideydik. Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi heyelan bölgesindeydik. Harmandalı çöplüğü konusunda buradaki sıkıntılara, heyelana kirliliğe dikkat çektik. Üzerinden 1 sene 10 gün geçmiş. Bugün 28 Kasım 2022. Yapılan bir şey var mı? Hiçbir şey yok. Tehlike giderek artıyor. Tehlike şehre yaklaşıyor. Burada heyelan tehlikesine karşı hiçbir şey yapılmıyor. Tehlike büyük"
HALA VAHŞİ ÇÖP TOPLAMA MERKEZİ
İzmir Büyükşehir Belediyesinin Harmandalındaki Vahşi Çöp Depolama Alanını, Katı Atık Bertaraf Atık Tesisine büründürdüğünü öne süren Sürekli: "Ancak burası hala vahşi çöp toplama merkezi gibi çalışıyor. Kyoto hükümlerine göre buranın tamamen ıslah edilmesi lazımdı. Katı Atık bertaraf merkezi olması lazımdı ancak hala vahşi usül devam ediyor. Burada çöpler toprağa gömülüyor. Alanda 40-50 bin ton çöp birikmiş durumda. 4-5 metreyi bulan çöp dağları oluşmuş. Günde 4-5 bin ton çöp hala buraya geliyor. Biz geçen sene söylediklerimizi aynen tekrar ediyoruz. Değişen bir şey var mı? Hiçbir şey yok. Vahşi depolama Harmandalı'da, Çiğli'de devam ediyor. Büyükşehir Belediye başkanı, 'harmandalı yeniden doğuyor' slogan laflarıyla buraya bir biyogaz tesisi yaptı. Metan gazını elektriğe çevirecek bir tesis. Bu da ne olduğu belli olmayan bir tesis. Çevreye ne faydası var, ne elektrik üretiyor belli değil. Bu kadar reklamdan sonra Çiğli kokuyla, Çiğli heyelanla, Çiğli büyük tehlikelerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Sera gazları, metan gazları hala tehlikeli seviyelerde. Bunları biz nereden buluyoruz? Bu bilgileri büyükşehir belediyesinin kendi raporlarından buluyoruz. Geçen sene de ifade ettim. Harmandalı çöp toplama merkezi acilen kapatılmalıdır nokta. Olay budur!" diye konuştu. Harmandalı'nın vakit geçirmeden acilen kapatılması gerektiğini tekrarlayan Sürekli; "Acilen kapatılmalıdır. Kazı çalışmaları durdurulmalıdır. Kazı çalışması nereden çıktı diyeceksiniz? Bu heyelan hareketlerini önlemek için, çöp suyu sızıntısını önlemek için, kaldı ki çöp tesisinden 500 metreküp sızıntı var. Bu sızıntı nerelere gidiyor? Derelere, bağa, ovaya, bahçeye, körfeze gidiyor. Bugün özellikle basın toplantısını burada yapıyoruz ve bugünü seçtik. Hava durumuna da baktık. Yağmurlar başladı. Yağmurda İzmir'de yaşadığımız o görüntüleri görüyorsunuz. Altyapı sorunlarının ortaya çıkmasına vesile olan doğal afetler, doğal olaylar Çiğli için daha büyük önem arz ediyor. Yağmur yağdığı zaman bu çöp tesisinden sızıntılar temiz yeraltı sularına karışıyor. Yağmur demek zaten çalışmayan İzmir Büyük Kanal Projesi'nin iyice iflas etmesi demek. Kaçak deşarjların iyice artması demek"
HARMANDALI PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBA
"Bazı konularda tekrara giriyoruz" diyen Sürekl, "Niçin tekrara giriyoruz? İzmirli'nin bu sorunlara karşı farkındalığını oluşturmak, tehlikeye dikkat çekmek için tekrara giriyoruz. Olayların takipçisi olduğumuz için tekrara giriyoruz. Büyükşehir yaptığımız toplantılardan sonra hiçbir şey yapmadığı için, yerinde saydığı için tekrara giriyoruz. Harmandalı Ümraniye olmasın. Orada 27 vatandaşımızı kaybettik. Büyük bir felaketti. Aynı felaketi İzmir'de, Çiğli'de yaşamayalım. Harmandalı pimi çekilmiş bir bomba gibi" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in büyük çevrecilik iddiası ile göreve geldiğini hatırlatan Sürekli; "Büyük çevrecilik iddiasıyla gelen büyükşehir belediye başkanı, pelikanların başkanıyım diyen büyükşehir belediye başkanı. İzmir'i dünya kenti yapacağım diyen belediye başkanı İzmir'i ne hale getirdi sizler de görüyorsunuz. İzmir'de bir çevre katliamı yaşanıyor. Harmandalı çöplüğünde bir çevre katliamı yaşanıyor. Büyük Kanalda, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinde çevre katliamı yaşanıyor ve çevre suçu işleniyor bunun da altını çiziyorum." Dedi. Sürekli; "Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere büyükşehir belediyesi yetkilileri kentte taş üstüne taş koymazken çöp üstüne çöp koyuyor, laf üstüne laf koyuyor. Olay bundan ibaret" dedi.
PİS KOKUNUN SEBEBİNİ 3.5 SENE SONRA ANCAK ÖĞRENEBİLDİ
Körfezin neden koktuğunu bütün İzmirlilerin öğrendiğini belirten Sürekli; "Körfez neden kokuyor, neden kirlilik anlattık. Büyükşehir belediye başkanı göreve geldikten 3,5 sene sonra ancak öğrenebildi. Kendisine 3,5 sene sonra körfez kirliliğinin, pis kokunun sebeplerini öğretebildik ama 3,5 sene İzmir'e vakit kaybettirdi. İzmir'in vaktini çaldı, İzmir'de büyük bir çevre katliamına sebep oldu. 'Körfezde yüzeceğim, Körfezi temizleyeceğim' dedi. 3,5 sene sonra bırakın yüzmeyi pis kokudan bahsediyoruz. Kirliliğin hat safhaya ulaşmasından bahsediyoruz. Büyükşehir Belediye başkanı peki bu 3.5 yıllık süreçte ne yaptı? İlk önce Güzelbahçe'ye gitti, dış körfezden denize girerek görüntü verdi. Baktı bu olmadı, olmuyor. Bu algıyı oluşturamadı. Kütahya Gediz'e gitti. 'Körfezi Gediz kirletiyor' dedi. Bu da tutmadı. Ama İzmir'in 3,5 senesi geçti" dedi.
NİYE ŞOV YAPTIN?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ve İl müdürlüğünden takip ediyoruz. Dediğimiz her şeyi kabul ediyorlar. Temizleyeceğiz diyorlar. 3,5 sene neredeydin Tunç Soyer? Niye Gediz'e gittin niye Güzelbahçe'ye gittin? Niye şov yaptın? 3,5 sene önce bunu niye söylemedin? 2016'da bu arıtma tesisine çevreyi kirlettiği, denize kaçak deşarj yapıldığı gerekçesi ile ceza kesilmiş. 'Kaçak deşarj' diyoruz. Bilimsel olarak konuşuyoruz. Resmen kanalizasyon atıklarının körfeze nasıl aktarıldığını sizlere anlattım. 2019'da ceza kesilmiş. 2022'deki kronolojiye bakalım. 30 Mart'ta tutanak tutulmuş, ceza kesilmiş. Bu tutanakta bu cezalarda neler var araştırdık. Geliyorlar numune alıyorlar. Bu tutanaklar tesisin çalışmadığını, bazı belgelerinin eksik olduğunu ve kaçak deşarj yaptığını, körfezi kirlettiğini belirten tutanaklar. Bunun üzerine ceza işlemleri uygulanıyor. 30 Mart'tan sonra 19 Temmuz'da yine bir tutanak ve ceza işlemi var. 14 Eylül'de bir ceza işlemi var. 14 Ekim'de yine bir numune alımı var. Numune tahlilleri olumsuz. Yine ceza kesildi. Bu ceza işlemlere karşı geçenlerde bir açıklama yaptılar. Yine algı operasyonu. Yine çareyi itham etmekte buldular. Ama 2016'dan beri ceza işlemine karşı hiçbir hukuki işlem yapılmamış. Kendinize güveniyorsanız gidin mahkemede 'oraya keşif gitsin, oraya bilirkişi gitsin' deyin. Oradaki atıkların körfezi kirletmediğini ispat etsin. Orada kaçak deşarj yapılmadığını ispat etsinler. Altını çizerek bir yerlere mesaj veriyorum. Çevre katliamı yapıyorsunuz. Çevre suçu işliyorsunuz. Başta büyükşehir belediye başkanı olmak üzere tüm yetkililer bunun hesabını verir"