Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'ün ilçede manavlık yapan esnaf İsmail Kılınç'ı bacaklarından vurdurduğu iddiasıyla yargılandığı davanın yankıları sürüyor. Belediye Başkanı Gürbüz'ün "azmettirici" olarak yargılandığı davanın İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmasında mahkeme heyeti iddianameye ve mütalaa savcısına rağmen "beraat" kararı vermişti. Yurt dışında firari konumda bulunan Organize Suç Örgütü Lideri Binali (Deniz) Camgöz'ün de yargılandığı eylemler içinde yer alan Gürbüz'le ilgili dosyada birçok ayrıntı yer alıyordu.
6 YIL 9 AY HAPSİ İSTENMİŞTİ
İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev alan Mahkeme Savcısı Deniz Utkaner son duruşma öncesinde Foça Belediye Başkanı Gürbüz için 'vücutta kemik kırığı oluşturacak nitelikte silahla kasten yaralamaya azmettirme' suçundan 6 yıl 9 aya kadar hapis cezası istemişti. Savcı, diğer sanıklar hakkında 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak', 'kasten yaralamaya teşebbüs', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'mala zarar verme', 'ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer eşyalar hakkındaki kanuna muhalefet etmek', 'silahla yağmaya teşebbüs' gibi suçlardan ceza talep etmişti.
DİKKAT ÇEKEN GELİŞME!
Mahkemenin "beraat" kararına Savcı Deniz Utkaner itiraz etti. İtirazında "bazı sanıklar hakkında mahkumiyet yerine beraat kararı verilmesi" konusuna vurgu yapan savcı konuya ilişkin şerhini sıraladı. İtirazda, "Usul ve yasaya aykırı hususları içermesi nedeniyle kararın bozulması için istinaf yoluna gidilecektir" denildi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre "müddeti muhafaza" yani "süre tutumu" olarak nitelendirilen bu işlemde savcılığın ya da sanıkların 7 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Ancak mahkeme bu süre içinde gerekçeli kararı açıklamazsa, savcılık 7 gün içerisinde "müddeti muhafaza talepli" dilekçe sunuyor. Bu, savcılığın itiraz hakkının saklı olduğunu ve mahkemenin gerekçeli kararını beklediğini gösteriyor. Savcılık, mahkemenin gerekçeli kararını hazırlamasının ardından da gerekçeli olarak itiraz dilekçesini sunabiliyor. Bu dilekçede, mahkeme tarafından Yargıtay'a gönderiliyor. Müddeti muhafaza talebi, esas temyiz nedenlerini belirten dilekçenin (tamamlayıcı dilekçenin) verilmesinden önce, temyiz süresini kesmek için verilen ve yalnızca (temyiz etme) iradesini gösteren dilekçe olarak biliniyor. Öte yandan, mahkeme dosyasında bulunan "mağdur" ya da "müşteki" birçok ismin de karara ayrıca itiraz etmesi dikkat çekti.