Çeşme Belediyesi'nin yapı ruhsatı alınmadan otele dönüştürülen meskenlere imar mevzuatında belirlenen yaptırımları uygulamadığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçisi tarafından hazırlanan raporda Çeşme Belediyesi'nin bu yapılara mevzuata aykırı olarak usulsüz şekilde işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verdiği ifade edildi.
CHP'Lİ YILDIRIMIN REZİDANSI DA RAPORDA
CHP'li Çeşme Belediye Meclis Üyesi Aybars Yıldırım'ın İnönü Mahallesindeki imar usulsüzlüğü de Sayıştay'ın radarına yansıyan diğer bir bulgu olarak dikkat çekti. Denetçi hazırladığı raporda "Yapılan incelemelerde imar durumları turizm tesis alanı olarak belirlenen yerlerin konut amaçlı kullanımlara çevrildiği ve belediye tarafından gerekli tespitlerin yapılmaması sebebiyle 3194 sayılı İmar Kanunu'na aykırı kullanımların oluştuğu görülmüştür" ifadelerine yer verdi.
OTEL İMARI İLE REZİDANS YAPTI
CHP'li meclis üyesi Aybars Yıldırım, normal koşullarda 2 kat konut imarlı arsaya otel yapacağım diyerek 29 bağımsız bölümden oluşan 6 katlı rezidans inşa etmiş, ardından da bu konutları satışa çıkarmıştı. 2018 yılında yaşanan olay sonrası kaçak imalatlar için yıkım kararı alınsa da yıkım kararı göstermelik bir yıkımdan öteye gitmemişti. Yaşanan imar usulsüzlüğü ile ilgili Sayıştay, Belediyeyi turizm tesis alanı olarak kullanım kararı getirilen ve plan hükümlerinde konut amaçlı kullanım getirilmeyen yerlerde konut kullanımının engellemesi konusunda belediyeyi uyardı.
BAKANLIĞA BİLGİ VERİLMEMİŞ
Çeşme Belediyesi savunmasında her ne kadar önlemlerin bir kısmını aldığını iddia etse de denetçi hazırladığı raporda; "Söz konusu kullanımların engellenmesine yönelik 3194 sayılı İmar Kanununda yer alan yaptırımların uygulanması adına tespitler yapılarak ilgili Bakanlığa bilgilendirmelerin yapılmadığı görülmüştür." ifadelerine yer verildi
HAKSIZ KAZANCA YOL AÇIYOR
'Turizm emsali' ile inşa edilen yapıların konut olarak kullanılmasının turizm alanlarının daraltılmasına, bu alanlarda konut amaçlı ruhsat alan yapılar bakımından da donatı eksikliğine ve turizm tesisi inşaat emsalinin konut alanları inşaat emsaline göre daha yüksek verilmesi sebebiyle haksız kazanç elde edilmesine yol açtığını hatırlatan denetçi bu tür kaçak yapılaşmalarla ilgili gerekli adımların bir an önce atılmasını istedi.
YAT LİMANI İŞLETMECİSİNE KIYAK
Bir diğer tespit ise Alaçatı Yat Limanı konusunda oldu. Rapora göre Alaçatı Yat Limanı'nın işletilmesine ilişkin kira sözleşmesinin süresi 2017 yılı Ocak ayında doldu. Belediye yeniden ihaleye çıkıp kiralama işlemi yapması gerekirken aynı firma yat limanını ihalesiz olarak işletmeye devam etti.
13 AY GECİKMELİ İHTAR
Taraflar arasında imzalanan sözleşmeye göre belediye sözleşme tarihinin bitimine 1 yıl kala yüklenici firmaya bildirimde bulunması gerekirken bu bildirim süre dolduktan 13 ay sonra yapıldı. Geç yapılan ihtar sebebiyle taşınmazın kiracı tarafından iki yıl daha fazla kullanılmasına sebebiyet verildi. Sayıştay, Çeşme Belediyesinden halen aynı kiracı tarafından işletilmekte olan yat limanının ihalesiz kullanımına bir an önce son verilip kiralama için yeniden ihaleye çıkılmasını istedi.