Çiğli Belediyesi, 15 yıldır Anadolu Caddesi üzerinde hizmet veren ve mülkiyeti şahsa ait Perşembe Pazarını geçtiğimiz günlerde kapattı. Kapatılan pazarın yerine yine Anadolu Caddesi üzerinde mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait yeni bir alan belirledi. İnternet üzerinden duyuru yayınlayan Çiğli Belediyesi, yeni açılacak pazar yerinde tezgah sahibi olmak isteyen esnaf için 13 Ekim'de belediye toplantı salonunda noter huzurunda kura çekimi yapılacağını açıkladı. Duyuruda kuraya, istenen evrakları tamamlayan pazarcıların katılabileceğinin de altı çizildi.
BİN 500 ESNAF MAĞDUR OLDU
2 bin 300'e yakın pazarcı esnafı, belgelerini tamamlayıp belediyeye dosya teslim etti. Fakat iddiayla göre bunlardan sadece 600'ü kuraya dahil edildi. Üstelik kuranın çekileceği salona başvuruda bulunan esnafın önemli bir bölümü de alınmadı.
YARGIYA GİDECEĞİZ
İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, kura çekiminde usulsüzlük yapıldığını öne sürüp iptali istemiyle yargıya başvuracaklarını açıkladı. Bütün evrakları tam olmasına rağmen yaklaşık bin 500'ün üzerinde pazarcı esnafının usulsüz bir şekilde kura dışı bırakıldığını öne süren Acar; "Bu da yetmezmiş gibi 260 tezgahın sadece 200'ü kuraya dahil edildi. Köşede kalan, en çok iş yapacağı düşünülen tezgahlar kuraya dahil edilmedi. Tezgah sahibi olmak için 2 bin 300'ün üzerinde esnaf ortalama 3 ila 5 bin lira arasında masraf yaparak ilçe belediyelerine ve esnaf odasına borçlarını kapatıp 'borcu yoktur' belgesi aldı. İstenen evrakları teslim etmelerine rağmen çoğu, hiçbir gerekçe gösterilmeden kura dışı bırakıldı" diye konuştu.
YÖNETMELİĞE UYGUN DEĞİL
Yeni kurulan pazar yerinin üstünün açık olduğunu ve hiçbir altyapısı bulunmadığını belirten Acar; "Önümüz kış. Yağmurlu havalarda alış verişe gelen vatandaş ve esnaf ne yapacak, yağışlı havalarda yağmurdan nasıl korunacak? Tüm bunlar belirsiz. Yeni belirlenen yer şu hali ile pazar yeri yönetmeliğine uygun değil." diye konuştu.
İKAMET ZORUNLULUĞU GETİREMEZ
Çiğli Belediyesi'nin yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak kuraya katılmak için Çiğli ilçe sınırları içinde ikamet etme şartı getirdiğini belirten Acar; "Böyle bir şey kesinlikle söz konusu olamaz. Buradaki en önemli kıstas başvuruda bulunan kişinin pazarcı esnafı olması. Eğer kişi bunu belgeliyorsa ve istenen evrakları zamanında teslim ediyorsa sen bu kişiye 'seni kuraya dahil etmiyorum' diyemezsin. Mevzuatta böyle bir şey yok" dedi. Çiğli Belediyesi'nin kendi koyduğu kuralı çiğnediğini de öne süren Faysal Acar; "İkamet zorunluluğu getirmelerine rağmen yaptığımız araştırmada Çiğli'de oturmadığı halde onlarca kişinin bu kura çekimine dahil edildiğini tespit ettik. Zaten böyle bir kısıtlama getirmekte yasal olarak mümkün değil. Böyle bir şey olmaz, olamaz" dedi.
AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİ
İzmir'in hiçbir yerinde böyle bir sınırlama olmadığını belirten Acar; "Çiğli'de oturup Buca'da, Bornova'da Balçova'da tezgah açan bir sürü pazarcı esnafı var. Eğer Çiğlili esnaf buralarda tezgah açabiliyorsa diğer ilçelerde oturanlarda Çiğli'de tezgah açabilmeli. Böyle bir engelleme kesinlikle doğru değil. Üstelik bu insanların hepsi vergiye tabi. Kuruşu kuruşuna vergisini ödüyor. Tüm uyarılara rağmen bunu bile bile yaptılar. Bunu yapmalarındaki tek sebep, ahbap - çavuş ilişkisi içinde oldukları bazı kişilere el altından verdikleri tezgahları örtbas etmek. Kura günü oraya gelen bütün esnaf bunu gördü ve tepki gösterdi. Tüm bu sebeplerden ötürü kura çekiminin iptali istemiyle yargıya başvuruda bulunacağız." Diye konuştu.