İzmir Ticaret Borsası'nın(İTB) kurucuları arasında yer aldığı ve pamukta ilk kez lisanslı depoculuk getiren Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) kapasite artırımı ve ek tesislerini hizmete açtı. 2011 yılında 17 bin ton kapasite ile yola çıkan ELİDAŞ, yüzde 100'ün üzerinde bir kapasite artışı yaparak lisanslı depoculuk kapasitesini 35 bin tona çıkardı. Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapılan ELİDAŞ kapasite artırımı ve ek tesislerini hizmete açılış törenine İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İTB Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli'nin yanı sıra oda, borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
TOBB ÖNCÜLÜK ETTİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hem yöneticimizin kazancını artıran hem de sanayicimize kolaylık sağlayan lisanslı depoculuk TOBB'un girişimiyle başladı. Türkiye'de bir ilki başlatan TOBB'dur. 2005 yılında bugünkü lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan kanun TOBB katkılarıyla hazırlandı. Özel sektörler lisanslı depoculuk yatırımlarını teşvik etmek üzere 5 yıl bekledik. 2010 yılında biz öncülük edelim dedik TMO ile beraber ortak lisanslı depoculuk kurmak üzere adımlarımız sayesinde özel sektörümüzde bu alana yöneldi. Böylece bugün ülkemizde faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 8,5 milyon tonu geçti. Ticaret Borsalarımız burada ellerini taşın altına koydular. Elektronik satış salonları, tarım ve hayvan borsaları, lisanslı depolarıyla ticaret borsalarımız arım ve hayvancılık sektörümüzün sağlıklı işlemesini sağladı. Lisanslı depoculuk sisteminde 27 yetkili laboratuvarın 20'sini de ticaret borsalarımız kurdu. Bu alanda öncü kurumlardan biri olan İTB 130 yıllık köklü geçmişiyle ülkemizin en eski ve en köklü borsasıdır. Lisanslı depo sistemi hayata geçince en hızlı aksiyon alan İTB oldu" ifadelerini kullandı.
İTB İLE İFTİHAR EDİYORUM
ELİDAŞ'ın yeni yatırımlarıyla kapasitesini artırdığını ve yeni tesisini İzmir'e kazandırdığını aktaran Hisarcıklıoğlu; "Borsamız ayrıca ülkemizin ilk ve tek ürün ihtisas borsası olan TÜRİB'in de ortağı oldu. Yetkili sınıflandırıcı laboratuvar kurarak üyelerimize hızlı ve kaliteli hizmet sunmuştur. İTB adeta proje fabrikası gibi çalışıyor. Hayata geçirdiği projelerle iftihar ediyorum. İzmir'in sanayicisi ve tüccarının menfaatine çalışıyorlar. Borsamız İzmir'in yerel değerlerine de sahip çıkıyor. Ege pamuğu, Ege sultani üzümü, Ege incirini coğrafi işaret tescili ile koruma altına aldı. İTTM, Gastronomi projesi, e-ticaret projesi gibi birçok projesi ile katkı sağladı. Yerel değerlerine de sahip çıkmıştır. Bir akredite bir borsadır. Batıdaki ülkelerin borsalarındaki hizmet kalitesi ile aynı. AB'nin hiçbir ülkesindeki borsadan daha az kalitede hizmet vermiyor. TÜRİB Ticaret Bakanlığının destekleriyle ve İTB'nin kurucu ortağı olması sebebiyle 2019 yılında açıldı. TÜRİB'in 3 yıllık faaliyet döneminde işlem hacmi 55 milyar TL'ye, işlem miktarı da 20 milyon tona, yatırımcı sayısıyla tüm 135 bine ulaştı. Lisanslı depoculuk ve TÜRİB sayesinde bugün tarımsal ürünlerin fiyatları 3-5 kişi tarafından speküle edilemiyor. Tarımsal ürünlerin fiyatları daha şeffaf hale geldi. Tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için çok önemli bir misyonu yerine getiriyorlar. Tarım ve gıdanın öneminin artırdığı bu dönemde İzmir önemli bir merkez haline gelebilir" dedi.
ELİDAŞ KAPASİTESİNİ 35 BİN TONA ÇIKARDI
Türkiye'nin üçüncü, pamuk ürününde de ilk lisanslı deposu olan ELİDAŞ'ın aynı zamanda elektronik olarak oluşturulan ilk depo olma özelliğini taşıdığını belirten ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ise; "İlklerin öncüsü ELİDAŞ, 2011 yılında 17 bin ton kapasite ile çıktığı yolculuğuna artık 35 bin ton kapasite ile devam edecek. Tüm paydaşlarımızın şirketimize ortak olabilmesinin ilk ivme sağlayacağı yararın bilinciyle çok ortaklı yapıyı tercih ettik. Bugün ELİDAŞ 17 ortaklı yapısı ile 'kazan kazan' ekosistemlerinin en başarılı örneklerinden birdir. Bu anlamda da adeta ülkemize rol model olduk. Tesis kapasitemiz son 5-6 yıldır daha kasım ayı gelmeden yüzde 100 doluluğa ulaşmaktaydı. Bu anlamda, yatırım kararı alarak kapasitemizi ikiye katlamak artık sektör için önemli hale gelmişti. Artık çok sağlam adımlarla ilerliyoruz. Lisanlı depoculuk, tarımda çağdaş pazarlamanın gereği. Ayrıca bana göre en önemli ve olumlu etki de üreticinin fiyatlama açısından korunmasıdır. Fiyat dalgalanmaları karşısında lisanslı depoculuk sayesinde üretici spekülatif piyasalardan korunmaktadır. Bir güzel gelişme de tarım ve orman bakanlığımız sayesinde oldu. Yaptıkları son düzenleme ile artık üretici, desteklenme dosyalarında sadece müstahsil makbuzu değil, ELÜS olarak almış olduğu lisanslı depo makbuzunu da kullanabilecek. Üretici kendi ürününü işletip direkt kendi adına lisanslı depolara koyabilecek. EELİDAŞ bugün yaptığı son yatırımla Ege Bölgesi rekoltesinin 5'te 1'ini karşılayacak duruma geliyor. Bu aynı zamanda pamuk özelinde yaratılmış yaklaşık 1,5 milyar TL'lik kredi kaynağı. Umudumuz bu kapasitenin ülke bazında tüm diğer lisanslı depolarla bütün ürünlerimizde 3'te 1'e kadar çıkmasıdır" diye konuştu.
ELİDAŞ BİR İŞARET FİŞEĞİ OLDU
ELİDAŞ'ın kurulduğu günden bu yana üreticiden büyük ilgi gördüğünü aktaran İTB Başkanı Işınsu Kestelli, ek yatırımla birlikte kapasiteyi yüzde 100'den daha fazla artırdıklarını söyledi. ELİDAŞ'ın Türkiye'de pamuk depolaması konusunda faaliyet gösteren ve ürün senetlerinin elektronik olarak oluşturulduğu ilk lisanslı depo şirketi olarak sektörde büyük fark yarattığını vurgulayan Kestelli, "Günümüzde tarım alanında küresel rekabet son derece çetin. Dünya piyasalarında söz sahibi olabilmek için pazarlama olanaklarını genişletmek, kalite ve standartlara uygun üretim yapmak, ürünleri sınıflandırmak, hasat ve hasat sonrası ürün ve kalite kayıplarını azaltacak tedbirleri almak, açık ve hızlı ürün ticareti yapmak ve tüm bu faaliyetlerde fark yaratmakla mümkün olabilir. Türkiye'nin, tarım ürünleri üretim ve ticaretinde sahip olduğu potansiyeli etkin kullanabilmesi, dünya tarım ürünleri piyasasında güçlü bir konum elde edebilmesi, istenilen seviyede bir ekonomik kapasiteyi yakalayabilmesi de ancak ve ancak tarımda etkin bir pazarlama sisteminin oluşmasına bağlıdır. Bunu başarabilmek içinde stoklama imkânı olan depolanabilir ürünlerde lisanslı Depoculuk faaliyetlerini yaygınlaştırmak ve Ürün İhtisas Borsacılığı çok önemli bir araç. ELİDAŞ bunun en iyi örneklerinden biridir. ELİDAŞ bir işaret fişeği oldu. Beyaz altın pamuğun geleceği için önemli bir altyapı tesis edildi. Ama yetmez. Pamukta verimliliği ve üretimi de artırmamız şart" dedi. Konuşmaların ardından ek tesisin açılış kurdelesi davetliler tarafından kesildi.