İstihdam sağlayan ve ihracata dönük üretim merkezi olan Ege Serbest Bölgesi, yılın 7 ayında sağladığı ekonomik büyüme ile ülke ekonomisine sunduğu katkıyı arttırmaya devam ediyor. Bölgede bu yıl 16 yeni firma faaliyete geçerken, mevcut firmaların da büyümesi ile birlikte toplamda 2 bin 70 kişiye yeni istihdam sağlandı ve bölgedeki toplam çalışan sayısı 23 bin 370 kişiye ulaştı. Temmuz ayında ticaret hacminde yüzde 23.4 artış kaydeden Ege Serbest Bölgesi, yılın 7 ayındaki ticaret hacmini ise 2 milyar 977 milyon doların üzerine çıkardı. Türkiye'nin en büyük serbest bölgesi olma unvanını uzun yıllardır elinde tutan Ege Serbest Bölgesi aynı dönemde bir milyar 365 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Ege Serbest Bölgesinin, 2021 yılında 4.7 milyar dolarlık ticaret hacmi, 2.3 milyar dolarlık ihracat ve 21 bin 300 kişilik istihdam rakamına ulaşarak son 10 yıldaki en iyi büyümeyi yakaladığını hatırlatan ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, yakalanan bu ivmenin bu yıl daha da üst noktalara taşındığını vurguladı. Ege Serbest Bölgesinde bu yıl 2 bin 70 kişinin işe alındığını belirten Dr. Faruk Güler, tüm dünyada işsizliğin ve ekonomik sorunların büyüdüğü bir dönemde insanlara yeni iş alanları sağlıyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Dr. Faruk Güler, Ege Serbest Bölgesinin Türkiye ekonomisinin yüz akı endüstri merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, " Biz başından beri Ege Serbest Bölgesinde yüksek katma değerli ürünleri üreten ve istihdam sağlayan firmaların kümelenmesini hedefledik ve çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştirdik. Uyguladığımız bu doğru strateji sayesinde bölgemiz birim bazında en değerli ürünlerin üretildiği bir endüstri merkezi haline geldi. Bir kıyaslama yapacak olursak; İzmir'de yaklaşık 6 bin 500 firma toplamda 12.2 milyar dolarlık ihracat yaparken, 181 firmanın bulunduğu ESB'de bunun yüzde 18.5'i kadar ihracat yapılabiliyor. Geçtiğimiz yılın rakamları ile hesaplandığında, İzmir'de ihracatçı firma başına 1.8 milyon dolarlık ihracat düşerken, bölgemizde 13.7 milyon dolarlık ihracat düşüyor. Bölgemizden gerçekleşen ihracatın ortalama kilogram değeri 9 dolar seviyesinde. Bu değer 3,5 dolar seviyesinde olan Almanya'nın ihracatının kilogram bazındaki değerinden yaklaşık 3 kat daha fazla. Ege Serbest Bölgesi, geçtiğimiz yılın en çok ihracat yapan illeri sıralamasına girecek olsaydı Adana'dan sonra gelerek, 15. sırada yer alacaktı. İzmir'in Gaziemir ilçesinin her hangi bir mahallesinden daha küçük bir alandan, 37 ilinin toplam ihracatından fazla ihracat yapma başarısını gösterebilmişiz."
20 bin kişiye iş imkânı
Batı Anadolu Serbest Bölgesinin yaklaşık 2.5 milyon metrekare büyüklükte araziye sahip olduğunu aktaran Dr. Faruk Güler, şu bilgileri de verdi: "Türkiye'nin yeni serbest bölgesi, daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum faydayı sunacak. Tamamlandığında 20 bin kişiyi doğrudan istihdam edecek ve yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret, 2 milyar doların üzerinde de ihracat sağlayacak olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, Türkiye'nin ikinci büyük liman bölgesi olan Aliağa limanlarına 30 dakika mesafede olması sayesinde yatırımcılara ürünlerini buradan dünya pazarlarına en hızlı ve ekonomik şekilde ulaştırma imkanı sağlayacak."
Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm İzmir Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. İzmir Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.