Geçtiğimiz yıl İzmir'de kentin üzerine kabus gibi çöken pis kokuyla ilgili çalışma yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kokunun ana kaynağının Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi olduğunu açıkladı. İl Müdürlüğü'nü yalanlayıp önerilerine kulak tıkayan Soyer'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı İZSU Genel Müdürlüğü; "Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanında ülkemizin en gelişmiş ve en verimli şekilde işletilen tesislerinin başında gelmektedir." dedi. Soyer, bu açıklamanın üzerinden 1 yıl bile geçmeden yaptığı ikinci açıklama ile adeta kendi kendisini yalanladı. Önceki gün İzmir Sanayici İş Adamları Derneği'ne üye iş insanlarının sorularını yanıtlayan Soyer, yaptığı açıklama ile bu kadar da olmaz dedirtti. İzmir'in 2 bin yıl önce de koktuğunu öne süren Soyer, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinin 2000'li yılların başında inşa edildiğini hatırlatıp; "Aradan geçen süreçte hiçbir revizyon ve bakım görmemiş. Teknolojisi de artık eskimiş durumda. Böylesi eskiyen bir tesise yağmur sularını da pis sular ile birlikte vererek kapasitesini gereksiz yere dolduruyoruz" dedi. Soyer'in 1 yıl önce Çiğli Arıtmanın Türkiye'nin en verimli ve gelişmiş tesisi olduğunu söyleyip ardından da " 20 yıldır hiç bakım yapılmamış. Teknolojisi de eskimiş" demesi kafa karıştırdı. Soyer'in sözlerini skandal olarak nitelendiren İzmirliler Soyer'i sorunun çözümüne ilişkin hiçbir şey yapmamakla suçladı. "Soyer, İzmir'in ve İzmirlinin 3 yılını boşa harcadı" diyen vatandaşlar bir an önce önlem alınmasını istedi.
3 YIL BOYUNCA HİÇBİR ŞEY YAPMADI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentte yaşanan pis koku problemine seyirci kalması sorunun giderek büyümesine neden oldu. İlk başlarda denize kıyısı olan semtlerde hissedilen lağım kokusu, aradan geçen süreçte kentin tamamını etkisi altına aldı. Sorunun kaynağını belirlemek amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl geniş kapsamlı bir çalışma başlattı.
MÜDÜRLÜK ARAŞTIRMA SONUÇLARINI KAMUOYU İLE PAYLAŞTI AMA…
Ağustos 2021'de yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, özellikle Çiğli Bölgesi'ndeki pis kokunun ana kaynağı olarak Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi ile Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaları gösterdi. İl Müdür Yardımcısı Göktürk Bursalı imzası ile yapılan yazılı açıklamanın sonuç bölümünde İZSU Genel Müdürlüğü'nden Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinden çevreye yayılan pis koku ile ilgili gerekli tedbirleri alması için iş termin planı hazırlaması istendiği ifade edildi.
İZSU YALANLADI
Tunç Soyer'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı İZSU Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kokunun kaynağını belirlemeye ilişkin yaptığı çalışmada ortaya çıkan sonuçları değerlendirip önlem almak yerine yaşananlara seyirci kalmayı tercih etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün açıklamasının hemen ardından ikinci bir açıklama yapan İZSU, pis kokunun kaynağına ilişkin il müdürlüğünün yaptığı tespitlerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
TÜRKİYE'NİN EN İYİSİ DEDİ AMA…
Arıtma tesisinin bulunduğu alanda yapılan koku ölçümlerinde elde edilen değerlerde sorun olmadığını öne süren İZSU, "Ölçülen tüm değerler yönetmelikte öngörülen sınırların altındadır. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi alanında ülkemizin en gelişmiş ve en verimli şekilde işletilen tesislerinin başında gelmektedir" şeklinde açıklama yaptı.
U DÖNÜŞÜ YAPTI
Önceki gün İZSİAD üyelerinin sorularını yanıtlayan Soyer deyim yerindeyse resmen 'U' dönüşü yaptı. Körfez kokusunun bugünün problemi olmadığını belirten Soyer, aslında İzmir'in 2 bin yıl önce de koktuğu söyledi. Açıklamasında kokuya ilişkin en temel sorunun Çiğli Arıtma Tesisine yağmur suları ile pis suların birlikte verilmesi ve orada biriken çamur olduğunu belirten Soyer; bu sefer bir yıl önceki açıklamanın tam aksine 2000'li yılların başında yapılan Çiğli Atıksu arıtma tesisinin aradan geçen süreçte hiçbir revizyon ve bakım görmediğini söyledi.
MEĞERSE TEKNOLOJİSİ ESKİYMİŞ
Açıklamasının devamında atık su arıtma tesisinin teknolojisinin eskidiğini belirten Soyer; "Tesisin teknolojisi de artık eskimiş durumda. Böylesi eskiyen bir tesise yağmur sularını da pis sular ile birlikte vererek kapasitesini gereksiz yere dolduruyoruz" dedi. Soyer ayrıca Mersin'den dip temizliği için 2 gemi geleceğini belirtip bu gemilerin aralıksız olarak çalışacağını söyledi.