Yeşilay, 26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü'nde komu oyunun dikkatini çeken mesajlar yayımladı. Uyuşturucu madde kullanmaya başlama açısından; 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğunu hatırlatılarak ailelere çocuklarıyla daha yakın olmaları için çağrıda bulunuldu. Yapılan araştırmaların, uyuşturucu madde kullanımının başlıca sebeplerinin eğitim seviyesi ve sorunlu aile yapısı olduğuna dikkat çekildi. Merak, özenti, kendini ispat etme, aile sevgisinden yoksun olma, boşlukta olma gibi durumların özellikle gençleri uyuşturucuya ittiğine vurgu yapılan açıklamada, "Verilere göre uyuşturucunun ilk temini yüzde 78 oranında 'bir arkadaş' veya 'yakın çevre' tarafından sağlanıyor" denildi.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE GÜNÜ
Ailelerin çocuklarıyla yakından ilgilenmesi gerektiğini belirten Yeşilay İzmir Şube Başkanı Necmettin Gülak, şunları açıkladı: "Yeşilay olarak, ulusal ve yerel ölçekte önleme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Erken bağımlılıklarla mücadele konusunda aileleri de bilinçlendirmek için projeler geliştiriyoruz. Bağımlılıktan uzak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip nesiller için ailelerle yakın çevrenin etkisinin çok büyük olduğunu biliyoruz. Ailelerin çocuklarıyla ilgili olması kadar bağımlılıklar hakkında bilgi sahibi olması ve çözüm yöntemlerinden haberdar olması da hayat kurtarır. 81 ilimizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde toplam 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezimizle (YEDAM) bağımlı bireylerle ailelerine ücretsiz psikolojik ve sosyal destek veriyoruz. 26 Haziran Uyuşturucu ile Mücadele Günü vesilesiyle desteğe ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımızı YEDAM'ın tamamı bağımlılık alanında uzman psikologlardan oluşan ekibiyle iletişim kurmaya davet ediyoruz."
Bağımlılığından kurtulmak isteyenler yedam.org.tr web sitesinden ayrıntılı bilgiye erişebiliyor. YEDAM'lara 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ulaşarak uzman psikologlardan ücretsiz hizmet alabiliyor.
"HİÇBİR MADDE BENİ SAĞLIĞIM KADAR MUTLU EDEMEZ"
Yeşilay, 26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında; gençlere bağımlılıktan uzak bir yaşam çağrısı yaptığı "Bağımsız Gençlik" kampanya filmine de atıfta bulunuyor. Türkiye'nin birçok şehrinde sokak duvarlarına "Hiçbir madde beni sağlığım kadar mutlu edemez" yazılı sloganla bağımlılık konusuna dikkat çekmeyi hedefliyor.