Aliağa Belediye Başkanı MHP'li Serkan Acar, ilçeye hastane, katlı kavşak gibi yüksek maliyetli yatırımlar kazandırırken, önceliğinin sosyal belediyecilik olduğunu söyledi. Sosyal belediyecilik hizmetlerine fiziki yatırımlardan daha çok önem verdiğini anlatan Acar, "Diğer ilçelere ya da Anadolu'nun başka yerlerine göre oransal anlamda Aliağa'nın gelir seviyesi yüksek. Kişi başı gayri safi'de Aliağa, Türkiye'de ilk 3'te ama tabi ki ekonomik anlamda zorluklar yaşayan, sağlık anlamında zorluk yaşayan vatandaşlarımız da var. Bizler de bu vatandaşlarımızın tamamına ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Hizmetlerimiz devam ediyor. Sosyal belediyeciliği ben fiziksel anlamda yapılan yatırımlardan çok daha önemli görüyorum. Belediyeciliğin asıl hedefi bence birinci sıradaki unsuru sosyal belediyeciliktir. Ondan sonra yol, kaldırım, park yapmak gelir. Sosyal belediyecilik noktasında başarılı değilseniz ya da o kısmı doğru yönetemezseniz, bence belediyecilik ciddi eksik kalır. Yani yüzde 100'de yapsanız fiziki belediyeciliği sosyal belediyeciliğiniz eksikse büyük bir boşluk olur" dedi.
"HASTANENİN İNŞAATINI 105 MİLYON MALİYETLE BİTİRDİK VE DEVRETTİK"
Kaba inşaatı Aliağa Belediyesi tarafından tamamlanarak Dokuz Eylül Üniversitesi'ne devredilen Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi'ne yönelik bilgi veren Acar, "Biz hastane projesine geçtiğimiz yıl Haziran ayında başladık. Dokuz Eylül Üniversitesi ile yaptığımız protokol kapsamında biz, hastanenin hem yer tahsisini yapıp, kaba inşaatını tamamlayıp, üniversiteye teslim etme noktasında mutabakat yapmıştık. Yaklaşık 54 bin metrekare kapalı alana sahip hastanemizin devrini yaklaşık 25 gün önce üniversitemize gerçekleştirdik. Toplam harcanan para 105 milyon seyrinde. Bu durum tabi ki bizi bütçesel olarak zorladı, 105 milyon lira az bir para değil. Bugün 5-6 dönümlük bir park yapmaya kalksanız ortalama maliyeti 2 milyon, yani hastane için ayırdığımız parayla 50 tane park yapılır. Ancak biz Aliağa'nın ve bölgemizin çok ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz bir yatırımı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Süreç iyi yürüyor, Dokuz Eylül Üniversitemiz de tüm kadrolarıyla birlikte topyekun burada, konuyla ilgili hızlı hareket etme noktasında çaba içinde. Yaklaşık 15 önce Nükhet Hanım da geldi, bu konudaki samimiyetini, ciddiyetini, mücadelesini zaten beyanat olarak da verdi. Bu işi bir an önce bitirmek için çaba sarf ediyor" ifadelerini kullandı.
160 MİLYON MALİYETLE KATLI KAVŞAK YAPIYORUZ"
İlçenin en büyük ihtiyaçlarından birinin de katlı kavşak olduğunu ve bunu belediyenin özkaynaklarıyla yapacağını aktaran Serkan Acar, "Bizim uzun zamandır süregelen bir sorunumuz vardı, bu sorunun birinci etabı İZBAN hattının Bergama uzantısı olan tren yolunun güzergahıydı. Aliağa - Bergama hattının yapımı projesinde bizim bir talebimiz vardı. Mevcut proje şehrimizi ikiye bölüyordu. Kentimizin 2 yakasını büyük bir duvarla birbirinden ayıran bir tren yolu güzergahı seçilmişti. Biz bu projenin önümüzdeki süreçte Aliağa'ya zarar vereceğini, şehir içindeki hareketliliği kısıtlayacağını, görsel açıdan da ciddi bir sıkıntı yaşatacağını söyledik. Bu durum özellikle Çanakkale yolundaki transit geçiş noktasında ihtiyaç olan katlı kavşak projesinin de aslında önünü kesen bir durumdu. Çünkü katlı kavşak projesi, o projenin netleşmesine müteakip yapılabilir. Eğer yerin üstünden geçecekse bir türlü, yerin altından geçecekse başka türlü yapılması lazım ya da hiç oradan geçmeyecekse daha farklı yapılması gerekiyor statiği ve teknik detaylarıyla. Dolayısıyla bizim tren hattındaki talebimiz, katlı kavşağın yapımının önünü kesiyordu. Bizim bu talebimiz uzunca bir süreden sonra haklı bulundu. Altyapı ve stratejiler genel müdürlüğümüz tarafından son olarak dosya incelendi ve bizim iddiamız kabul gördü, proje revize edildi. Revize edilen proje ile yerin üstünden giden şehri 2'ye bölen tren yolunun, yerin altına alınıp şehirde herhangi bir görsel kirlilik yaratmadan, şehri bölmeden geçişi sağlandı. Bunun ardından biz katlı kavşağın da artık yapılabilir duruma geçmesi üzerine kara yollarına gittik. Bu konuyla ilgili talebimizi ilettik. Karayolları da bunun bir sürece gereksinimi olduğunu söyledi. Ödenekler ve kesinleşme 2022 itibariyle olabilecekti ama kurumların ödenekleri 1 önceki yıldan planlanır, bu noktada bekleme sürecine girmemiz gerekiyordu. Bizim de düşüncemiz Aliağa olarak kaybedecek zamanımız yok, bu sürecin bir an önce başlatılması adına biz, Karayolları Genel Müdürlüğümüzden yapma yetkisinin tarafımıza verilmesini talep ettik ki bir an önce bu sorun çözülsün diye. Genel Müdürlüğümüzle protokolümüzü imzaladık, onaylandı. Projemizi de hazırladık, teknik projeyle ilgili projelerimiz de onaylandı. Yaklaşık 160 milyon maliyetle katlı kavşak projemizi hayata geçireceğiz" dedi.
"KATLI KAVŞAĞI ÖZKAYNAKLARIMIZLA YAPACAĞIZ"
"105 milyonluk hastane yatırımının ardından 160 milyonluk katlı kavşak projesini belediyenin özkaynaklarıyla yapmak sizi finansal anlamda zorlamıyor mu" sorusunu yanıtlayan Acar, "Finansal anlamda Aliağa Belediyemiz hep üzerine koyarak gidiyor. Bu yıl gerçekleşen bütçemizin 500 milyon seviyelerini aşacağını düşünüyoruz. Maaş giderlerimizi de yüzde 13'lere kadar çekeceğimizi düşünüyoruz. Bu yıl ki yatırım bütçemizi katlı kavşak yatırımını da öngörerek 400 milyon seviyelerine çıkaracağız. Bu konu gündeme geldikten sonra ek bütçemizi yaptık ve yüksek tuttuk. Çünkü bütçe kaleminiz oluşmazsa ihale yapamazsınız. 300 milyon ek bütçemizin kaynağı Katlı Kavşak Projemiz. Kredi kullanmayacağız, büyük olasılıkla özkaynaklarımızla bitireceğiz. 4 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bunların dışında yaklaşık 15 devam eden projemiz var. Biz zaten uzun yıllardır tüm projelerimizi kredi kullanmadan yapıyoruz" diye konuştu.