İZMİR Gaziemir'de Cumhur ittifakı üyesi meclis üyeleri AK Partili Uğur İnan Atmaca ile MHP'li Salahattin Şahin'in İzmir Büyükşehir Belediyesinin Gaziemir Aktepe Emrez Mahallesi'nde hayata geçirmeyi planladığı kooperatifleşme modeli ile kentsel dönüşüm projesini yargıya taşıması Tunç Soyer'i kızdırdı. Karşıyaka Örnekköy'deki 3. ve 4 etap kentsel dönüşüm projesi temel atma töreninde konuşan Başkan Soyer, Atmaca ve Şahin'i siyaseten ve şahsen kente zarar vermekle suçladı. Cumhur İttifakı cephesinden Soyer'in eleştirilerine yanıt gecikmedi. 'Tunç Soyer'e açık mektup' başlığı adı altında yazılı açıklama yapan Atmaca ve Şahin, Soyer'in konuya yeterince hakim olmadığını öne sürüp bürokratlarının kendisini yanlış bilgilendirildiğini iddia etti. Soyer'e "Acilen seni yanlış bilgilendiren bütün bürokratlarını görevden al" çağrısı yapan Atmaca ve Şahin yaptıkları yazılı açıklamada Soyer'e cevaplaması için 6 soru yöneltti. 2012 yılında 5393 sayılı belediye kanununun 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilen Aktepe Emrez Mahallesi'nde ihalesiz iş yapmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Atmaca ve Şahin; "Siz seçim zamanı söz verdiğiniz kapalı pazaryerini bile 3 yıldır yapamadınız. Bütüncül imar planı olmayan 122 hektarlık alanda kentsel dönüşümü nasıl yapacaksınız" diye sordu.
İŞTE O SORULAR
Yaptıkları yazılı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e cevaplaması için sorular yönelten Atmaca ve Şahin şu ifadelere yer verdi: "Sayın Soyer Örnekköy temel atma töreninde, "Bu kriz ortamında olağanüstü çözümler üretiyorsunuz, vatandaşlarınızı mutlu etmeye çalışıyorsunuz ama birileri siyaseten ve şahsen birilerine zarar vermek için bu kente vereceği zararı umursamıyor." Cümlesiyle bizi şahıslara ve kente zarar vermeye çalışmakla itham etmiş. Siz seçim zamanı söz verdiğiniz kapalı pazaryerini bile 3 yıldır yapamadınız. Bütüncül imar planı olmayan 122 hektarlık alanda kentsel dönüşümü nasıl yapacaksınız? Aktepe – Emrez, 2012 yılında 5393 sayılı kanunun 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmiştir. Bu kanun çerçevesinde ihalesiz iş yapmak mümkün değildir. Bu kriz ortamında ürettiğiniz çözüm, ihalesiz iş yapmak mı?"
WC ÜZERİNDEN BÖLGEYİ RİSKLİ ALAN GÖSTERDİNİZ
"5393 sayılı belediye Kanununun 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilen, mülkiyeti İBB'ye ait (milli emlaktan satın alınmış) bom boş arsada bulunan 50-60 m2 kaçak wc yi riskli bina tespitiyle 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu kapsamına almak mı ürettiğiniz çözüm? 10 yıldır 122 hektar alanın bütüncül imar planlarını yapmak yerine, sadece mülkiyeti İBB ye ait 2348 ada ve 2349 adanın 3 emsal ile 5 bin ve 1000 ölçekli imar planlarını yapmak, vatandaşa ait alanlarda kentsel dönüşüm imar planlarını yapmamak ve yurttaşlarımızı 1,5 emsal üzerinden anlaşmaya zorlamak mı ürettiğiniz çözüm?"
1 YILDIR HİÇBİRŞEY YAPMADINIZ
"Bir yıl önce İZBETON için meclis kararı alıp imza töreni ve zemin etüdü hariç hiçbir iş yapmadan, bir yıl sonra sahaya koopertaifleri kurtarıcı gibi sürmek mi ürettiğiniz çözüm? Milli emlaktan 12 milyon TL bedelle aldığınız 1200 konutluk 80 dönüm arazide, kat karşılığı vererek her bağımsız bölümün İBB ye maliyeti sadece ve sadece 20 bin TL iken, bu konutları vatandaşa ortalama 1 milyon bedelle satılması mı ürettiğiniz çözüm? Sn Soyer hangisine isterse ona cevap verebilir, ama biz bu soruları sormaya devam edeceğiz. Sayın Soyer'in bu konulara hakim olmadığını düşünüyor, kendisini yanlış bilgilendiren ve yönlendiren bütün bürokratlarını derhal görevden almasını tavsiye ediyoruz. Eğer davet ederse, konu hakkındaki bilgi ve belgeleri kendisiyle paylaşmaya hazırız." İfadelerine yer verdi.