Karşıyaka ve Bornova'dan sonra Buca Belediyesi'nin de depremde zarar gören yapıların dönüştürülmesine olanak sağlayan emsal artış kararı CHP ve İYİ Partili Meclis Üyelerinin oyları ile ret edildi. Karara tepki gösteren AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Karşıyaka, Bornova, Bayraklı arasında hiçbir fark olmadığını belirtip; "Hepsinde depreme hazırlıksız binalar var. Gelin, hep birlikte oturalım ve buna bir çözüm bulalım. Bu kenti mutlaka baştan yenilemeliyiz. Gelin, aynı masaya dört siyasi partinin ve Büyükşehir'in bürokratlarının olduğu bir masada oturalım ve sorunu çözelim" çağrısında bulundu.
BUCA'DA DA EMSAL ARTIŞINA RET
İzmir depremi sonrası ağır ve orta hasarlı binaların dönüştürülmesine olanak sağlayan ve Buca Belediye Meclisi'nce de onaylanan emsal artışına ilişkin plan notu kararı CHP ve İyi Partili Meclis Üyelerinin oyları ile oyçokluğuyla uygun bulunmadı.
GELİN MASADA BİR ARAYA GELELİM
Önerge görüşülürken söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, kararın tekrar gözden geçirilmesini istedi. 30 Ekim depreminden sonra yürüttükleri çalışmalarla ilgili birçok kez belediye meclis toplantısında konuşma yaptığını hatırlatan Boztepe; " Kente baktığımızda hala sorunun çözülmediğini görüyoruz. Kentin esas sahibi olan ve mağdur olan insanların gözleri kulakları Büyükşehir'de. Şehir efsanesi gibi yüzde 30 artacak deniliyor. CHP'nin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylemesi ve Bayraklı Belediye Başkanı'nın dilekçesiyle başlayan süreç. Ortak akıl diyoruz… Aslında biz aynı masaya oturamadık. Bayraklı, Bornova ve Buca… Karabağlar'a da gelmesi lazımdı. Ben yine tekrarlıyorum; Karşıyaka, Bornova Bayraklı arasında hiçbir fark yok. Hepsinde depreme hazırlıksız binalar var. Gelin, hep birlikte oturalım ve buna bir çözüm bulalım. Bu kenti mutlaka baştan yenilemeliyiz. Gelin, aynı masaya dört siyasi partinin ve Büyükşehir'in bürokratlarının olduğu bir masada oturalım ve sorunu çözelim" dedi.
KARŞILAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL
Konuyla ilgili söz alan İmar Komisyonu Başkanı CHP'li İrfan Önal da; "Bayraklı bu depremi çok ağır hissetti. Bu yüzden Bayraklı'ya özel bir noktaya gidildi. Bunu diğer yerlerle karşılaştırmak olmaz" diye konuştu. Önerge CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oyları ile reddedildi.
KARŞIYAKA'DA 'K' BÖLGESİ TARTIŞMASI
Karşıyaka'da İmbatlı, Örnekköy Soğukuyu mahallesinde bazı parsellerin 'K' bölgesinin kabul edilmesine Cumhur ittifakında yer alan meclis üyeleri tarafından itiraz geldi. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi.
'EŞİT DAVRANIN KARDEŞİM'
"Bu kent için gerekirse yüz kere bin kere konuşacağız" diyen AK Partili Boztepe de, "Biz Bornova¸ Konak Buca'dan gelen buna benzeyen önergeleri geri çevirdik. Bu kentin yüzde 80'inin riskli olduğu açıklanıyor. Eğer burada bir rant varsa İzmirli alsın. İnanın bazı sokaklara arabayla girmeye korkuyorum. Kalkıp da kimse için rant konuşmuyoruz. Eşit davranın kardeşim, eşit. Karşıyaka'ya ayrı, Bornova'ya ayrı, Çiğli'ye ayrı plan olmaz" açıklamalarında bulundu.
ŞİMŞEK: RANTSA, TÜM İZMİR FAYDALANSIN
MHP'li Hakan Şimşek ise K sınırlarının belirlenmesi konusunda kriterlerin değişmesi gerektiğini daha önce de dile getirdiklerini belirterek, "Depremden sonra K bölgelerini oluşturma adına bir paylaşım yapıldı, her ilçe K bölgelerinin sınırını belirlesin denildi. Biz de; böyle bir sınırlama belirlemeyin çünkü ülkemizdeki yapım standartlarının değişkenliği ile ilgili zaman zaman önümüze çıkan olumsuz yapılar var dedik. 1999 öncesi belirli bir yönetmelik vardı, deprem sonrasında gece ile gündüz kadar değişen bir yönetmelik geldi. Burada kriterimiz 1999 öncesi yapılmış olması, yapı denetime tabi olmaması ve zemin etüdü yapılmamış olması şartlarını koyarsak 'Bunlar emsal kaybına uğramasın ve kentsel dönüşümü cazip haline getirerek sağlam ve güvenli binalar olabilsin' dedik. Sayın başkanımız 'İzmir'in yüzde 80'i bu tür yapılarla dolu böyle bir emsali veremeyiz' dedi. Genele verdiğimiz emsal ile İzmirlilere rant sağlayacak isek 4,5 milyona sağlamış olacağız. Genel uygulayacağımız şey rantsa, İzmir'in geneli bundan faydalansın" diye konuştu.
KISA: ADİL DEĞİL
AK Partili Selma Kısa da bir eşitsizliğin olduğuna vurgu yaparak, "İzmir için en iyi kararı almak için mecliste uzun bir çalışma yaptık. Buna odalar da dahil oldu. Bu çalışma siyaset gütmeden yürütüldü. K sınırı ile ilgili alınan kararın tüm İzmir için uygulanması lazım. O zaman bütün ilçelerden kararlar gelsin denmişti. Bizde bunu doğru bulmuştuk. Ancak geldiğimiz noktada Bayraklı'ya tanınan haklar diğer ilçelerimize tanınmadı. Riskli yapılar sadece Bayraklı'da değil. Depremin en ağır etkisini Bayraklı'da gördük ancak Bayraklı Karşıyaka ve Bornova'dan kopma bir ilçe. Bu nedenle Bayraklı'ya tanınan haklar neyse Karşıyaka ve Bornova'ya da tanınması lazımdı. Bunun adil olmadığını düşünüyorum. Biz sadece gördüğümüz adaletsizliği vurgulamak istiyoruz" dedi.