Özel bir şirket tarafından işletilen yalının tarihi dokusuna izinsiz tadilatlar ve ilavelerle zarar verildiği belirtildi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 142 yıllık tarihi yapıda inceleme yapıldı. Yapılan inceleme sonrasında tarihi yapıda onaylı restorasyon projesinden farklı olarak yalının bir cephesinde cam kapama ve çevre düzenlemesinden farklı uygulamalar yapıldığı belirlendi. Düğün organizasyonları yapılan tarihi yalının önündeki deniz platformunun yıkımının Bayraklı Belediyesi denetiminde kaldırılması gerektiği kararda vurgulandı.
Bayraklı Belediyesi koruma kurulundan çıkan yıkım kararını SABAH'ta yer alan 'Bayraklı Belediyesi tarihi yalıdaki kaçak eklentileri yıkmıyor' başlıklı haberin yayınlanmasının ardından uygulandı. Tarihi yalıdaki kaçak eklentilerin tamamı yıkılarak yasal hale getirildi. Saime Sultan Yalısı yetkilileri tebligatların ellerine geç ulaşmasından dolayı yıkım sürecinin uzadığını belirterek, tarihi dokusunu büyük özveri ve titizlikle koruyup işlettikleri tarihi yapıda herhangi bir kaçak eklenti kalmadığını vurgulayarak yalının tamamıyla yasal hale geldiğini belirttiler. Bu konuyla ilgili Bayraklı Belediyesinin inceleme ve tespitleri sonucu düzenlediği yazı ile yalının yasal hale getirildiği belgelendi.
SAİME SULTAN YALISI TARİHÇESİ
Milli Mücadele döneminde düzenlenen mitingde yer aldıktan sonra tutuklanan Saime Raife Topuz, mahkûmken kaçarak milli mücadeleye yeniden katıldı. Milli mücadele sırasında yaralanan Saime Sultan İstiklal Madalyası aldı. Savaştan sonra İstanbul Lisesinde edebiyat öğretmenliği yapan Saime Sultan sonrasında İzmir'e yerleşti. Saime Raife Topuz 3 kızıyla beraber uzun seneler İzmir körfezine nazır 7 odası ve muhteşem manzarası bulunan ağaçların arasındaki tarihi yalıda yaşadı.