Türkiye'de başarı hikâyesine imza atan turizm sektörü, son yıllarda gastronomisiyle de öne çıkmaya başladı. 2000'li yıllarda Türkiye'de büyük bir hızla gelişen gastronomi sektörü, kurumsal restoran ve turizm işletmelerinin mutfaklarında, artık alaylı şeflerin yanı sıra okullu şefler de yer alıyor. Mutfaklarda eğitim seviyesinin yükselmesi, ücretleri de üniversite mezunu 'beyaz yakalılar' düzeyine çekiyor. Geleceğin şef adayları, ortalama 5 pozisyon yükselince, aylık 30 bin liraya varan ücretlere ulaşıyor. American Hospitality Academy ve International Hotel Management Schools'un (AHA-İHMS) akreditasyonu ile uluslararası standartlarda, profesyonel eğitimler gerçekleştiren Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi (USLA) CEO'su Emel Arslan Güryıldız, mezunlarına eğitim aldıkları yıldan başlayarak, sektörün önde gelen işletmelerinde staj ve kariyer fırsatı sağladıklarını belirtti. Mezunlarına, sadece mutfağa yönelik bilgi ve beceriler kazandırmakla yetinmediklerini, uluslararası standartlarda bir şef ve işletmeci vizyonuna sahip olmaları için de çalıştıklarını anlatan Güryıldız, uluslararası kariyer olanağı elde eden mezunların ise, yurtdışında çalışmaya devam ettiklerinde sektörde çok daha avantajlı bir konuma geldiklerini ifade etti.
STAJYERE 2 bin 500 DOLAR
Güryıldız, "Başarılı mezunlarımız ABD'nin dünyaca ünlü otel ve restoranlarında 2 bin ila 2 bin 500 dolardan başlayan maaşlarla staj fırsatı sağlıyoruz. Böylece uluslararası bir adım atmış oluyorlar. Yurtdışında pozisyonlarını geliştirerek çalışmayı sürdüren mezunlarımız da var" dedi. Mezunların eğitime başladıkları tarihten itibaren, en geç bir yıl içinde iş bulduğunu aktaran Güryıldız, şeflerin yeteneği ve çalışma performansına göre maaşını 30 bin liraya kadar çıkarabildiğini belirtti. "Tam donanımlı mutfak eğitimlerimizle, üniversitelerin gastronomi bölümleriyle işbirliği konusunda da fırsat yaratıyoruz" diyen Güryıldız, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile birlikte proje yürüttüklerini aktardı. Güryıldız, şöyle konuştu: "Üniversitenin gastronomi bölümü öğrencileri mutfak eğitimlerini uzun süredir USLA'da alıyor. Şimdi bu işbirliği kapsamını daha da genişletiyoruz. Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) ile birlikte çok yakında yiyecek içecek işletmeciliği eğitimimizi online hale getireceğiz. Böylece, Türkiye'nin her yerindeki girişimci ve yeni işletme sahipleri, bulundukları yerden USLA-BAUSEM Online yiyecek içecek işletmeciliği eğitimine katılabilecekler."
Maaşlar 30 bin lirayı buluyor
Comis chef
1.800-2.200 TL
Demi chef
2.000-3.000 TL
?Executive chef
7.500-30.000 TL
Stajla başlıyor, şefe çıkıyor
Mutfaklarında, uluslararası pozisyon basamaklarını uygulayan, Türkiye'de markalaşmış otel ve yiyecek işletmelerinde, kariyer yolculuğu stajla başlıyor. En üst basamakta ise, Executive Chef pozisyonu yer alıyor. Marka mutfaklarda maaşlar 30 bin liraya kadar çıkıyor.