Türkiye'nin daha güçlü büyümesi ve küresel rekabet gücünü artırması amacıyla Başbakan Binali Yıldırım, e-dönüşüm seferberliğinin startını verdi. Eğitimden sağlığa, inşaat sektöründen iletişime, üretimden lojistiğe her alanda ciddi bir çalışmayı kapsayan e-Dönüşüm, İnsan Kaynakları (İK) sektöründe de hızla etkisini hissettiriyor. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-Tebligat, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Saklama, KEP İK gibi hizmetlerle şirketler dijitalleşme atağına geçerken, bu alanda maliyetlerde de gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcı olarak yetkilendirilen TÜRKKEP'in Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, KEP, e-Fatura, e-İmza gibi hizmetlerden oluşan e-Dönüşüm sektörünün şirket maliyetlerini ciddi oranda düşürdüğünü söyledi. Fatura ile şirketlerin basım, arşivleme, kargo ve noter maliyetleri azaltılarak, birim başı ortalama 6 TL olan kağıt fatura maliyetlerinin 2 kuruşa kadar indirildiğini belirten Nevruz, "e-Dönüşüm şirketlerin masraflarını 300'de 1'e düşürüyor" diye konuştu. e-Dönüşüm'ün İK alanında da tasarruf sağladığının altını çizen Nevruz, "KEP İK sayesinde 50 çalışanı olan bir şirketin yıllık 12 bin TL olan İK masrafı 2 bin TL'ye kadar düşüyor" dedi.
YÜZDE 10'U DÖNÜŞTÜ
e-Dönüşüm sayesinde 2017 yılında Türkiye ekonomisinde 500 milyon TL'den fazla tasarruf sağlandığını anlatan Nevruz, 2018'de ise bu rakamın 750 milyon TL'ye ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Türkiye'de henüz yüzde 10'luk bir dönüşüm sağlandığını anlatan Nevruz, alınması gereken uzun bir yol olduğunu belirterek, "2023 yılı sonuna gelindiğinde bu oranın yüzde 70'in üzerine çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Nevruz, e-Dönüşüm sektörünün entegratörler ve iş ortaklarıyla bayiler üzerinden 10 bine yakın kişiye doğrudan ya da dolaylı istihdam sağlandığını kaydetti.
500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADIK
Anadolu da dahil olmak üzere Türkiye genelinde toplam 190'ın üzerinde TÜRKKEP Başvuru Merkezi'nin olduğunu aktaran Nevruz, 500 kişiye doğrudan istihdam sağladıklarını kaydetti. "2018 yılında 700 çalışan sayısına ulaşmasını hedefliyoruz" diyen Nevruz, 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 40 oranında büyüme sağladıklarını, 2018'de ise en az yüzde 30 büyümeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
8 ŞİRKET FAALİYET GÖSTERİYOR
Türkiye'de e-Dönüşüm alanında özel ve kamu dahil olmak üzere toplam 8 şirketin faaliyet gösterdiğini aktaran Nevruz, "KEP sektöründeki şirket sayısının ise 2018'de hızla artarak 15'e ulaşmasını bekliyoruz" dedi.