Dünyaca tanınan İngiliz eğitim danışmanlığı firması QS (Quacquarelli Symonds) tarafından belirlenen alan bazlı dünya üniversite sıralamasının 2023 yılı verileri açıklandı. Sıralamalarda İTÜ, geçen yıl 142. sıradan girdiği listede bu yıl başarı derecesini yükselterek "Mühendislik ve Teknoloji" alanında dünya sıralamasında 108. oldu. Aynı alanda Türkiye'de ise lider konumda yer aldı.
İTÜ, alan bazında "Petrol Mühendisliği" alanında QS Dünya Sıralaması'nda 45. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. "Maden/Mineral Mühendisliği" alanında 51-70 aralığında yer alırken, "İnşaat ve Yapı Mühendisliği" alanında ise 51-100 aralığına girerek büyük bir yükselme sağladı ve kendine ilk 100'de yer buldu. İstanbul Teknik Üniversitesi, son yıllarda ilgi gören "Bilgisayar Bilimi ve Bilgi Sistemleri" alanında 201-250 aralığında yer alırken, "Mimarlık/Yapılı Çevre (Mimari)" alanında 101-150 aralığında ve Makina, Havacılık ve İmalat Mühendisliği" alanında 101-150 aralığında yer alarak önemli bir başarıya imza attı.
10 ALANDA TÜRKİYE'DE LİDER
İTÜ, QS 2023 alan bazlı sıralamada Mühendislik ve Teknoloji, Mimarlık/Yapılı Çevre, Kimya Mühendisliği, İnşaat ve Yapı Mühendisliği, Makina, Havacılık ve İmalat Mühendisliği, Kimya, Çevre Bilimleri, Malzeme Bilimleri, Yer ve Deniz Bilimleri ve Maden/Mineral Mühendisliği olmak üzere toplam 10 alanda Türkiye'de 1. sırada yer aldı.
İTÜ, MÜHENDİSLİK ALANINDA BİRİNCİ
İTÜ, QS'te Mühendislik ve Teknoloji alanında 34 basamak yükselerek %5'lik dilime girmeyi başardı ve dünya sıralamasında 108. Derecede yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Petrol Mühendisliği alanında dünyada 45. sırada, Maden/Mineral Mühendisliği alanında 51-70 aralığında ve İnşaat ve Yapı Mühendisliği alanında ise 51-100 aralığında yer alarak büyük bir yükselme sağladı ve ilk 100'de yer aldı.
Sıralamayla ilgili konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu şu değerlendirmede bulundu: "Dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden olan İTÜ, eğitim kalitesini her geçen gün yükseltmeye ve yeni başarılar elde etmeye devam ediyor. Ülkemizin en iyi Ar-Ge ve eğitim kurumlarından biri olarak; üniversite-sanayi işbirliğinde, dijitalleşmede, inovasyonda ve uluslararası ilişkilerde çıtamızı her geçen gün biraz daha yukarılara taşımaya gayret ediyoruz. Bu seneki yükselişimiz istikrarlı ve yoğun bir çalışmanın sonucudur. Öğretim üyelerimizin akademik performansının izlenmesi ve ödüllendirilmesi, h-indeksinin artması, performans teşvik sisteminin geliştirilmesi, BAP destekleriyle araştırmacılara gerekli başlangıç fonlarının sağlanması, EELISA Avrupa Üniversitesi çatısı altında uluslararası araştırma ağımızın genişlemesi ve uluslararası proje ve işbirliklerinin son yıllarda artması gibi birçok alt faktörün bu önemli başarıya ulaşmamıza katkı sağladığını söyleyebiliriz. Teknik Üniversitemiz, birçok alanda olduğu gibi eğitim kalitesiyle de uluslararası düzeyde öncü olmaya devam edecektir. Sürdürülebilir bir dünya yaratmak için İTÜ olarak geleceği dönüştürmeye, başarı ve yeniliklere lider olmaya