Beyoğlu Kültür Yolu Festivali sanatçıları ve sanatsal etkinliklere evsahipliği yapmaya devam ediyor. Kültür sanat yazarlarının yer aldığı Galataport Saat kulesi meydanında sanat turu ve kakao atölyesine imza atıldı.
Galataport İstanbul Saat Kulesi Meydanı'nda yer alan "Duvarları Aşmak: Açık Alanda Heykel" Sergisi'nin anlatımına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kolekta kurucularından Ali Kerem Bilge, IKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Sergide, eserleri yer alan 11 sanatçıdan Ali Abayoğlu ve Kazım Karakaya'nın da katıldı. 17. İstanbul Bienali paralel etkinlikleri kapsamında sergilenen Japon sanatçı Tomokazu Matsuyama'nın Nirvana Tropicana isimli kamusal eserinin hikayesi anlatıldı. Ardan Ömeroğlu'nun sergisinde ise Muğladakı orman yangınında zarar gören ağacın ağıtı şeklindeki eseri dikkati çekti. Yanmış ağaç örneği ile Ağacın kaybolmuş ruhunu yansıttığı kaydedildi.
11 SANATÇININ ESERİ "DUVARLARI AŞMAK SERGİSİNDE BULUŞTU"
Galataport İstanbul, sanata verdiği desteği açık alanların kamusal sanata dönüşmesinde en etkin yaratıcı disiplin olarak kabul edilen heykel sanatı ile destekledi. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali süresince Saat Kulesi Meydanı'nda 11 heykel ve enstalasyondan oluşan Duvarları Aşmak: Açık Alanda Heykel Sergisi'ne ev sahipliği yapacak olan Galataport İstanbul, bu sergi ile günümüz sanatının mekan kavramına bakışındaki yeni açılımları misafirleri ile buluşturacak. Ali Abayoğlu, Ardan Özmenoğlu, Bahadır Çolak, Bilal Hakan Karakaya, Çağdaş Erçelik, Daniele Sigalot, Erdal Duman, Fırat Engin, Gönül Nuhoğlu, Kadriye İnal ve Kazım Karakaya'dan oluşan Türk çağdaş resim ve heykel sanatçılarının eserlerinden oluşan Duvarları Aşmak: Açık Alanda Heykel Sergisi, Galataport İstanbul Saat Kulesi Meydanı'nda festival boyunca ücretsiz olarak gezilebilecek.
JAPON SANATÇISI TOMOKAZU MATSUYAMA'NIN NİRVANA TROPİCANA'SI SAAT KULESİ MEYDANINDA SERGİLENDİ
Dirimart Sanat Galerisi'nin temsiliyetinde, İstanbul Bienali paralel etkinlikleri kapsamında Galataport İstanbul'da sergilenmek üzere New York'tan getirilen Nirvana Tropicana, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını ve Matsuyama'nın yaşadığı New York şehrini vuran kasırga dönemini anlatıyor. Sanatçı eserinde, hayatın durma noktasına gelmesini ve yaşamı yeniden inşa etmenin zorluğunu vurguluyor. 2020 yılında tamamlanan "Nirvana Tropicana" sanatseverlere, içsel dürtüleri de yansıtan bir formda sunuluyor.
KAKAO ATÖLYESİNDE ÇİKOLATANIN YOLCULUĞU ANLATILDI
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve katılımcılar eseri, Galataport İstanbul'da Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen sanat turu, Butterfly'da gerçekleşen ve renkli görüntülere sahne olan kakao atölyesi deneyimi ile devam etti. Butterfly kurucusu Ebru İpekçi kakaonun tarihçesini ve yapımını Ahmet Misbah Demircan'a anlattı. Ebru İpekçi, "Bean to Bar çikolata, endüstriyel çikolata yerine direkt olarak çekirdeklerin tüm süreçleri takip edilerek, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan çikolata haline getirilmesi yöntemi için kullanılıyor. Butterfly Bean to Bar çikolatalarının yolculuğu, Madagaskar ve Tanzanya'daki çiftliklerde güneşte kurutulmuş ve fermente edilmiş olarak alınan organik kakao çekirdeklerinin elle ayıklanıp seçilmesiyle başlıyor. Daha sonra seçilen çekirdekler kavurma ve yine elle kabuğundan ayırma sürecinden geçiyor. Son olarak elde edilen "nibler" istenen oranlarda olacak şekilde kalıplanmak üzere hazırlanıyor ve elde sarılıyor. Bu yolculukta çikolata, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan, çekirdeğin tat notaları ortaya çıkarılarak son haline geliyor. Butterfly, etik, çevresel ve sürdürebilirlik özellikleriyle elde edilmiş kakaonun teruar özelliklerini, çekirdeğin doğal aromalarını koruyarak, çikolata severler için yeni bir deneyim sunuyor." Dedi.