Pandemi nedeniyle ara verilen İstanbul'un en köklü festivallerinden biri olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, bu yıl yeniden misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Şile'nin tarihi ve kültürel önemini taşıyan ve İstanbul'un ilk Coğrafi İşaretli değeri Şile Bezi adına düzenlenen festivalin bu yıl 33'üncüsü yapılacak. Çok sayıda panel, söyleşi, atölye, sergi ve gösterilerin yanın sıra Şile Bezi yapımının da gerçekleşeceği festival boyunca, Mazhar Alanson, Bora Duran, Uğur Arslan, Haluk Levent, Simge ve Cengiz Kurtoğlu ile Taksim Trio sahne alacak.
ENERJİ DOLU BİR HAFTA İSTANBULLULARI BEKLİYOR
Bakır kazandaki un çorbasında kaynatılıp, Karadeniz'in tuzlu suyunda yıkanıp, Şile sahillerinin ince taneli kumlarında kurutularak hazırlanan Şile Bezi; dokunmasından, nakış işlenmesine kadar yapımının her aşamasında Şile insanının el emeği ile kimliğine kavuşuyor. Yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan bu geleneği her yaz bir festivalle kutlayan Şileliler, etkinlikler sırasında İstanbulları da ilçelerinde misafir ediyor.
Bu yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek festival, çeşitli gösterilerle başlayacak olan kortej ile bir hafta boyunca gece ve gündüz gerçekleşecek birbirinden farklı etkinliklerle devam edecek. Festival programının gündüz saatlerinde; Ritüelleriyle Şile Bezi Yapımı ve Geçmişten Geleceğe Şile Bezi söyleşileri, Sergi açılışı etkinlikleri yer alıyor. Mazhar Alanson, Bora Duran, Uğur Aslan, Haluk Levent, Simge, Cengiz Kurtoğlu-Taksim Trio konserleri ile Şile'de yaz gecelerinin enerjisini yükselecek.
CUMHURİYETİN 100. YILI ŞİLE BEZİ TASARIM, MOTİF VE NFT LANSMANI
Yüzyıllardır ipliğinin hazırlanışından, dokunduğu tezgâhtaki hikâyesine, üzerine işlenen motifleriyle anlam kazanan Şile Bezi, Cumhuriyet'in 100. yılında yeni tasarımlarını ve motiflerini arıyor. Yarışmayla, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün sehpasına konulduktan sonra Gazi Motifi adını alan motifin yanına, yeni nesil tasarımlar eklenerek, gelenekle geleceği buluşturan motif yelpazesi oluşturulması hedefleniyor.
KADIN İSTİHDAMI İÇİN BÜYÜK YATIRIM
Şile Belediyesi'nin, İSTKA iş birliğinde gerçekleştirdiği "Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi"nde dokuma eğitimlerini tamamlayan kadınlar tezgah başına geçti. 70'li yıllarda ihracatta Türkiye'nin ikinci ürünü olan Şile Bezi'nin üretimini artırmayı hedefleyen Şile Belediyesi, ev kadınlarına da iş imkanı sağlıyor. Ünlü dokuma ustası Fırat Neziroğlu'nun verdiği dokuma derslerini tamamlayan kadınlar, tezgâh başına geçerek işbaşı yaptı. Proje kapsamında 470 kadın istihdam edilirken, yine proje kapsamında farklı köylerde 4 dokuma atölyesi kuruldu. Atölyelerde üretim yapan kadınlar sürdürülebilir gelir elde ediyorlar. Şileli kadınlar tarafından üretilen giysilere erişimin kolaylaşması ve moda tasarımcılarının da Şile Bezi tasarımı ürün ürettirebilecekleri bir kooperatif kurulması amaçlanan projeyle, geleneksel dokuma yöntemi korunarak günümüz çizgilerinde tasarlanan kıyafetler daha çok insana ulaşıyor.
KÜLTÜREL VE DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZİ KEŞFEDİN
Festival heyecanını paylaşan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, "Büyük heyecanları bir arada yaşadığımız Uluslararası Şile Bezi Festivali taşıdığı kültürel değerin yanı sıra İstanbul'un en eski festivallerinden biri olarak da ayrı bir öneme sahip. Bu yıl 33.'sünü düzenleyeceğimiz festival programımızla, coğrafi işaretiyle gurur duyduğumuz Şile Bezi'mizi ve kültürel ve doğal güzelliklerimizi yeniden keşfetme imkânı sunacağız. Bir hafta boyunca ülkemizin önde gelen sanatçılarını ve İstanbulluları ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz," dedi.