Oylum Höyük'ten Günümüze Kilis Mutfağı etkinliğinde Kilis'le ilgili kamuoyunu bilgilendirmek, Kilis Mutfağını tanıtmak için düzenlenen etkinlikte Kilis'e özgü tepsi kebabından cennet çamuruna katmere, zeytinyağından ekşili kebabına kadar pek çok ürün tanıtıldı. Ayrıca Kilis Gastronomi Elçisi Şef Yunus Emre Akkor'un öncülüğünde davetlilere Kilis'in meşhur yemekleri tattırıldı.
Kilis'in Türkiye ve dünya mutfağında daha önemli yerlere gelmesi gerektiğini ifade eden Kilis Valisi Recep Soytürk, "Kilis'te 200'e yakın yemek çeşidi var. Coğrafi işaret aldığımız hem yemeklerimiz hem ürünlerimiz var. Biz hem Kilisi hem ürünlerimizi tanıtalım istiyoruz. Kilis'i, tarihi yerlerini tanıtmak için buradayız.
İyi bir kalabalık var. Coğrafi işaret aldığımız özel bir ürünümüz var, yağlık zeytinyağımız var. Yaklaşık 3 yıldan beri çalışıyoruz. Türkiye ve Dünya'da olmak üzere toplam 16 tane ödül aldık. Hem üretim şeklini değiştirdik hem kalitesini arttırdık hem pazarlama çeşidini arttırdık. Bu tür etkinliklerle de mutfak şeflerine ve alıcılarına tanıtıyoruz. Böylece köylülerimiz ederinde zeytin satıyor, fabrikalarımız da ederinde zeytinyağı satıyor. Gelirlerini arttırıyorlar" dedi.
"HEDEFİMİZ İSTANBUL PAZARINDA OLMAK"
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da Kilis'in tanıtımına önem verdiklerini söyledi. Akyılmaz sözlerine şöyle devam etti: "İstanbul'da Kilis'te üretilen coğrafi işaretli yöresel ürünleri ve diğer ürünleri hem tanıtmak hem de bu ürünlerimizin İstanbul pazarına girmesini sağlamak amacıyla tedarik buluşması düzenledik. Burada alıcı ve satıcılarla buluşturup iş bağlantıları kurmuş olduk. Kilis ilimizin yöresel yemeklerini Kilis'ten getirdiğimiz malzemeler ve Kilis'ten gelen yöresel şeflerimizle beraber bu akşam davet ettiğimiz gastronomi yazarları, şefleri ve profesyonellerine tadımını yaptırdık. İnşallah bu tanıtım çalışmamızla birlikte İstanbul'daki lokantalarda, otel mutfaklarında bundan sonraki dönemde Kilis'e ait yöresel yemeklerin de servisini hedefliyoruz."