İstanbul'da 1 ton 317 kilogram metamfetamin yakalanması sonrasında Kriminal Daire Başkanlığında "metamfetamin" konulu toplantı düzenlendi. EGM Narkotik Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Seydioğulları, uyuşturucu kullanımıyla ilgili olarak aile ve profesyonel desteğin önemine değindi. Seydioğulları, metamfetaminin Türkiye'de ilk kez 2006 yılında görüldüğünü, 2021 yılında ise tüm illerde yakalama yaptıklarını açıkladı. Seydioğulları, metamfetamin konusunda gençlere uyarılarda bulunarak, "Metamfetamin konusunda özellikle gençlerimizi uyarmak lazım. Sosyal öğrenmenin oldukça kolay olduğu bir kullanımı var. Merak ediyorlar ama merak edilecek bir şeyi yok, sonu ölüme götürüyor" dedi.
İstanbul'da İranlı uyuşturucu şebekesine yönelik düzenlenen 3 operasyonda 1 ton 317 kilogram metamfetamin ele geçirildi. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Narkotik Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları ve EGM Kriminal Daire Başkanı Ogün Vural tarafından Kriminal Daire Başkanlığında "metamfetamin" konulu basın toplantısı düzenlendi.
Toplantının başında metamfetamin ile ilgili olarak bir sunum gerçekleştirildi. Sunum kapsamında, Kriminal Daire Başkanlığı tarafından bir ilke imza atılarak metamfetaminin kimyasal parmak izini çıkaran uyuşturucu profilleme çalışmalarında başarıya ulaşıldığından bahsedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yoğun çabası ve mücadelesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı son bir yıldır uyuşturucu madde profilleme çalışmalarını yürütüyor. Yakalanan maddenin kimyasal parmak izini tespit etmek için 2021 yılı itibariyle son teknoloji cihazlarla bilimsel laboratuvarlarda analiz edilen uyuşturucunun biyometrik kimliği oluşturuluyor. Bu kimlik daha sonra yakalanan diğer uyuşturucu maddelerin, profillemeleri sonrası elde edilen kimliklerle karşılaştırılıyor. Eşleşen uyuşturucuların başka şehirlerden veya başka çetelerden ele geçirilmiş olması durumunda dahi yine aynı uyuşturucu üreticileri tarafından imal edildiği ortaya konuyor. Böylelikle yeni uyuşturucu operasyonlarının rotası şekillendiriliyor.
Yapılan fiziki ve teknik takiplerde metamfetamin tacirlerinin uyuşturucuya meth, kristal, buz, cam, ateş ve Metin amca gibi takma isimler verdiği vurgulanan sunumda, satıcıların buradaki amacının hem uyuşturucu maddeyi şirin göstermeye çalışmak hem de kolluk kuvvetlerine karşı bir önlem almak olduğundan bahsedildi. Sunum sonrasında EGM Narkotik Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"METAMFETAMİN KONUSUNDA ÖZELLİKLE GENÇLERİMİZİ UYARMAK LAZIM, MERAK EDİLECEK BİR ŞEY YOK SONU ÖLÜME GÖTÜRÜYOR"
Yakalanan metamfetaminin Türkiye'de sokaklara dökülme ihtimalinin olduğunu anlatan Seydioğulları, "Ailelerimizin de, vatandaşlarımızın da bu konudaki duyarlılığı, bu konuda sağlayacakları katkı uyuşturucuyla mücadelede bizi üstün kılacaktır. Biraz duyarlı yaklaşmak lazım, mutlaka profesyonel destek almak lazım. Metamfetamin konusunda özellikle gençlerimizi uyarmak lazım. Sosyal öğrenmenin oldukça kolay olduğu bir kullanımı var. Çevrelerinden çok çabuk öğreniyorlar, özeniyorlar. Merak ediliyor ama merak edilecek bir şeyi yok, sonu ölüme götürüyor" diye konuştu.
"HAYIR DEMESİNİ BİLİN"
Metamfetaminin 2016 yılında doz aşımı ölümlerde yüzde 1'lik bir payı varken 2021 yılındaki ölümlerde ölüm sayısı düşmesine rağmen kullanım yüzdesinin arttığını belirten Seydioğulları, gençlere öneride bulunarak, "Hayır demesini bilin" ifadelerini kullandı.
"GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI VE UYUŞTURUCU TİCARETİNİN GÜZERGAHI AYNI"
Seydioğulları, göçmen ticaretinin yapıldığı güzergahla uyuşturucu ticaretinin yapıldığı güzergahların aynı olduğuna vurgu yaptı.
"2021 YILINDA TÜRKİYE GENELİNDE METAMFETAMİN YAKALAMASI YAPILDI"
Metamfetaminin 2006'da ilk kez Türkiye'de görüldüğünü, bildiren Seydioğulları, 2021 yılında 81 ilin tamamında sokaklarda metamfetamin yakalaması yapıldığını aktardı.
BAĞIMLILARIN YENİ GÖZDESİ METAMFETAMİN NEDİR?
Türkiye'deki uyuşturucu çeşitleri sadece eroin, esrar, kokain ve ekstazi ile sınırlı değil. Son dönemde öne çıkan uyuşturucu türü ise metamfetamin, bu uyuşturucu yüksek bağımlılık yapan zehirlerin başında geliyor. Kullanıldığı andan itibaren merkezi sinir sistemini etkileyerek kişinin üzerinde kısa süreli uyarıcı bir etki bırakan metamfetamin, laboratuvarlarda yapay olarak üretiliyor. Kullana kişilerde ilk üç hafta içinde karbonhidrat tüketme isteğini artıran metamfetamin, bağımlıların vücudunda kızarıklıklar, hatta sivilce ve derin yaralar oluşmasına sebep oluyor. Kullanımın artmasıyla beraber bağımlılarda şizofrenik belirtiler, aşırı yorgunluk, depresyon hali gibi durumlar görülüyor. Toplamda bir ayın sonunda ise yoksunluk hissi ve kaygı yaşamaya başlanıyor. Bağımlıyı dokuz yıl içerisinde çökerterek yaşlı bir görünüme sokan metamfetamin, dişlerin belirgin şekilde çürümesine ve ağız içi yaralara da yol açıyor. Bağışıklık sistemini baskılayarak vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakan metamfetamin, bağımlının en küçük hastalıkta ölümesine neden oluyor.
UYUŞTURUCUYA DEĞİL SUÇA BAŞLIYORLAR
Metamfetamin gibi uyuşturucularla ilgili yapılan araştırmalar, bağımlılığın sadece bir ön suç olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Bağımlı uyuşturucuya başlaması sonrasında uyuşturucu parası temin edebilmek için uyuşturucu satıcılığından hırsızlığa, gasptan fuhuşa hatta terör eylemlerine kadar pek çok suça bulaşabiliyor.