İstanbul'da sanatseverlere kapılırını açan ve Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan eserlerin bulunduğu Sanat ve Antika Fuarında birbirinden ilginç eserler ziyaretçileri kendinden geçirdi. Fuarda Abdulhamit Han'ın üzeri mücevharat ile süslü altın tabakasından, Atatürk'ün gümüş tabakası, Türkiye'nin 8. başbakanına ait makam aracı, şehzadalere giydirilen tılsımlı gömlek ve eşi benzeri olmayan ipak hereke halılar sanat ve antika severlerin izlenimine sunuldu.
İstanbul'da ikinci kez düzenlenen Babylons&IAAF Sanat ve Antika Fuarı, ön izleme ve Gülsin Onay'in piyano resitali eşliğinde kapılarını ziyaretçilere açtı. 30 000 m2'lik alanda 600 sanatçı, 40 galeri, 35 antika firması, yerli ve yabancı birçok esere ev sahipliği yapan fuarın açılışı ilk gününde dönüşümlü olarak 7500 kişiyi ağırladı. Türk resim ve heykel sanatından sanat galerilerine, minyatür resim ve hat sanatlarından NFT eserlerin yanı sıra binlerce yıllık antika eserlere ev sahipliği yapan organizasyon, 7 Kasım Pazar akşamına kadar açık olacak.
Babylons&IAAF Sanat ve Antika Fuarı tüm hızıyla devam ediyor. Demos Fuarcılık tarafından İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Sanat ve Antika Fuarı'nda sergilenen ürünler sanatseverler ve ziyaretçiler tarafından ilgi çekiyor. Bu kapsamda, antik süs eşyalarını, yüzlerce yıllık aksesuarları, mobilya takımlarını, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerinin sergilendiği fuar 4 gün boyunca ziyaretçilere sanatsal bir şölen yaşatacak.
ABDULHAMİT HAN'IN ÜZERİNDE ELMAS VE PIRLANTALARIN BULUNDUĞU ALTIN TABAKADA SERGİLENİYOR
Yüzlerce Yıllık Nadide Eserlerin Dikkat Çektiği Fuar'da sanat ve antikanın yanı sıra hanedan üyelerine ait özel eşyalar da sergileniyor. II. Abdülhamid Han' a ait emperyal altın murassa tabakada, fuarda sergileniyor. Üzerinde elmas ve pırlantaların olduğu eser, görüntüsü ile de dikkatleri üzerine topluyor. Ürünler müzayede de sergileniyor.
ŞEHZADELERİN GİYDİĞİ TILSIMLI GÖMLEK DİKKAT ÇEKİYOR
Tılsımlı şifalı gömlekler ise sultanlar ve şeyhzadeler için özel olarak yapılmasıyla dikkat çekiyor. Bir kere giyilen gömleklerin özellikleri ise sefere çıkarken giyilmesi. Ayrıca Atatürk'ün, Hüsrev Gerede'ye hediye ettiği gümüş sigara tabakası da Sanat ve Antika fuarında ziyaretçilerle buluşuyor.
KOKULARIN HİKAYESİ BU FUARDA YERİNİ ALDI
Fuarda sanat ve antika eserlerin yanı sıra kokularda yerini alıyor. Fatih Sultan Mehmet'in gül koklayan resminden esinlenerek üretilen esanslar, fuarda ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. 19.yüzyıldaki Osmanlı esans şişelerinden esinlenen tasarım şişeler, günümüz formatına getirilerek, özel kokuları ile alıcısı ile buluşuyor.
SANATIN DİJİTAL BULUSMASI DİKKAT ÇEKTİ
Sektörlerin dijital dönüşüme girmesi ile birlikte kripto varlık alım-satım platformları da yükselişe geçti. Böylelikle sanatın da dijital dünyaya adapte olması ile dijital sanat anlayışı ortaya çıktı. Bu kapsamda, NTF eserleri bir araya getiren dijital platform da fuarda yerini alıyor. Kripto paralar ile çalışan sistemde, kullandığımız telefon ve bilgisayarla üzerinden kripto para cüzdanları ile kullanıcıların oluşturduğu hesaplar üzerinden işlemler gerçekleşiyor. Alıcılar, sistem de yer alan galeri sayfalarında beğendikleri ürünleri alıp- satıp ya da ürün için teklif sunabiliyor.
İLK OSMANLICA YEMEK KİTABI FUARDA YERİNİ ALDI
177 yıl önce 1844 yılında İstanbul'da Arap harfleriyle Türkçe olarak basılan ilk Osmanlıca yemek kitabı da fuarda ilgi çeken ürünlerinden bir tanesi. İçerisinde turşu, et yemekleri, tatlıların tarifleri yazan kitapta yüzden fazla yemek tarifi yer alıyor. Bunun yanı sıra Osmanlı Dönemi ve erken Cumhuriyet döneminde seyyar satıcıların kullandıkları ürünlerde yer alıyor. Dondurmacı, yoğurtçuların görselleriyle birlikte ürünler sergileniyor. Karaköy Poğaçacısı tezgahı, aşıkların niyet çektirdiği ürünler de fuarın gözde antika eserlerini oluşturuyor.
TÜRKİYE'DE SADECE İKİ TANE OLAN ASKİ BAŞBAKANIN MAKAM ARACI DA SERGİLENDİ
Fuarda antikaya merakı olanlar özellikle 1951 üretimi otomobile bakmadan geçemiyor. Mustafa Rafi Ergül' e ait olan siyah otomobil, Türkiye'nin 8. Başbakanı olan Şemsettin Günaltay'ın kendisinin bizzat aracı olma özelliğini taşıyor. Türkiye'de sadece iki adet var olan aracın yüzde 98 oranında restorasyonu tamamlanmış.
Fuara katılan Ruhat Berk Kartal, en az 100-150 yıllık ipek hereke halılar ve orta kilimleri sergileyerek, "Bu halılar genç kızların elleri kanayana kadar işledikleri hayrat ağaçlı desenli 100 ıllık hereke halısı ve kilimi ile birlikte 150 yıllık Bahtiyari aşıretinin çobanlarının kullandığı içine tuz ve erzak koyduğu çantalar fuarda yerini aldı. Bu halıların dünyada bir benzerleri yoktur. Kızların bu halıları dourken kanayan ellerinin izlerini de fotoğraflanmıştır. Saf ipekten yapılan halılar 5 bin 500 dolardan alıcı bulmaktadır" dedi.