Iğdır Üniversitesi, Iğdır Ovası'nın iklimsel katkıları ile birçok tıbbi ve aromatik bitki hakkında araştırma çalışmaları gerçekleştiriyor. Özellikle "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanında ihtisaslaşmasıyla artan çalışma ve projeler ile birlikte çeşitli etkinlikler de düzenlenmeye başladı.
Bu kapsamda gerçekleştirilen etkinlikte, başta Lavanta olmak üzere diğer tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Ardından ihtisas alanımız olan "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanın ilk ürünü Lavanta yağının yararları dinleyicilere aktarıldı.
Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, Lavanta yağında herhangi bir katkı veya sentetik ürün olmadığını vurgulayarak "Ürünümüz, su buharı distilasyon yöntemiyle elde edilmiş, tüm laboratuvar testlerini başarıyla tamamlamıştır." ifadelerini kullandı. Karadağ ayrıca mavi-mor çiçekleri ve kokusuyla dikkat çeken Lavantanın sağlık üzerinde pek çok yararları olduğunu ifade etti.
Etkinliğin devamında ise temsili olarak Rektör Alma ve Iğdır Üniversitesi personelleri Lavanta hasadı gerçekleştirdi.
REKTÖR ALMA: "TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER IĞDIR ÜNİVERSİTESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAYA SAHİP"
Programda bir konuşma gerçekleştiren ve Iğdır Üniversitesinin "Katma değeri yüksek tarımsal ürünler" alanında yaptığı çalışmaların önemine değinen Rektör Alma, sözlerine şu şekilde devam etti: "Iğdır, Türkiye'nin en önemli tarım topraklarından bir tanesine sahip. Bu topraklarda bin bir çeşit tarımsal ürün elde ediliyor. Ancak önemli olan bu ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek ve dünya pazarına taşıyabilmek. Bu noktada tıbbi ve aromatik bitkiler Üniversitemiz için çok önemli bir paya sahip. Özellikle bu alanda ihtisas üniversitesi olduktan sonra çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve geçtiğimiz aylarda ilk ürünümüz Lavanta yağını piyasaya sunduk. Bu noktada durmayarak çalışmaya devam edeceğiz." dedi.