Iğdır Üniversitesi öğretim görevlileri Emirhan Özdemir, Fevzi Veziroğlu, Seyfullah Sinan Ateş ve Harita Mühendisi Kasım Erdal tarafından yapılan çalışma, "Türkiye Uzaktan Algılama Dergisi"nde yayımlandı. Çalışmaya ilişkin bilgi veren Öğr. Gör. Emirhan Özdemir, günümüzde tuz mağaralarının çeşitli hastalıklar için alternatif tedavi yöntemi olarak kullanıldığını, bu nedenle sağlık turizmi açısından bu mekânlara ilginin her geçen gün arttığını vurguladı.
Tuz mağaralarını turizme kazandırma sürecinde restorasyon çalışmaları yapılırken mağaraların 3 boyutlu modellerine ve haritalarına ihtiyaç duyulduğunu anımsatan Özdemir, "Biz de çalışmamızda Tuzluca ilçemizde bulunan ve Üniversitemiz öncülüğünde turizme kazandırılacak olan tuz mağarasının 3B modelini sırt çantası LİDAR sistemini kullanarak oluşturduk." diye konuştu.
Tuzluca'daki tuz mağarasının 55 dönümlük bir alanda bulunduğunu ve mağaranın yaklaşık 12 dönümlük kısmında maden çıkarma işleminin sona erdiğini ifade eden Özdemir, "Çalışmamızı, şu anda tuz terapi merkezi olarak kullanılan bu alanda gerçekleştirdik. İncelediğimiz mağara, iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım teknolojinin tam olarak gelişmediği zamanlarda yüzeye daha yakın kısımdan oyma yöntemiyle tuzun çıkartıldığı alanı kapsıyor. İkinci kısım ise birinciye göre daha derinden tünel kazılarak elde edilen bölümden oluşuyor.
Kazılan tünel yaklaşık 3 metre genişliğinde 80 metre uzunluğunda. Tünelin sonu ise 8-16 metre aralığında tavan yüksekliğine sahip oyma odalara çıkıyor." dedi. Mağara haritalarının üretilmesi aşamasında klasik ölçme yöntemleri ve fotogrametrik yöntemler kullanıldığını dile getiren Özdemir, "Biz, sırt çantası LİDAR sistemleri ile mağarayı taradık. 31 dakika 28 saniye süren tarama neticesinde de sırt çantası LİDAR sisteminin, karmaşık ve ölçülmesi zor mekanlardan olan mağaraların haritalandırılması sürecinde etkin bir şekilde kullanılabileceğini, bu sayede hem zamandan tasarruf edileceğini hem de iş yükünün azalacağını saptadık" dedi.