6 Şubat 2023 yaşanan asrın felaketinde Hatay'dan birlikte Rize'ye gelerek buraya yerleşen evli ve 3 kız çocuğu annesi olan 42 yaşındaki Hatice Duran, kendi alanı olan Hatay kültürü olan mozaik sanatını Rize'de yaşatmak için kollarını sıvadı. "Hatay'a gidemiyorsak Hatay'ı buraya getiririz" diyen Duran kendisine ait bir atölye kurdu. Atölyede çalışmalarına başlayan Duran burada Rize'ye özgü atmacadan tutun da çay filizine, Çaykur Rizespor amblemine kadar tüm Rize'yi yansıtan figürleri mozaiğe döktü. Duran, yaptığı mozaik sanatı ürünlerini satarak ev ekonomisine katkıda da bulunuyor.
6 Şubat 2023'te ailesiyle yaşadığı Hatay'da depreme yakalandığını ve evlerinin hasat gördüğünü belirten Duran, "Depremden sonra Rize'ye geldik. Ailemle burada yaşıyoruz. Mozaik sanatının Rize'de de çok olmadığını gördüm. Bir Hataylı olarak Rize'ye bu sanatı katmak istedim. Bu sanatı tanıtmak, yaşatmak için atölye kurdum. Amacım, insanlar taşların enerjisiyle tanışsın, taşlarla tanışsın, taşlardan yaptığımız bu ürünlerle tanışsın istedim. Burada, kursiyer yetiştirmek adına hem de bu sanatını tanıtmak için bu atölyeyi açtım" ifadelerini kullandı.
Mozaik sanatının Sümerler'den günümüze geldiğine ve sadece bir ile entegre edilmesinin doğru olmadığını belirten Duran, "Bu nedenle yaşadığımız Rize'yi mozaik sanatı ile bütünleştirmek istedim. Ben burada hem Hatay'ı yaşıyorum hem Rize'yi yaşıyorum. Yani sanat Hatay'ın sanatı diye bir sanatı bir şehre tamamen de kısıtlamak çok doğru değil. Sanat Sümerler'den bu yana olan bir mozaik sanatı Fakat, Hatay topraklarında daha fazla bulunmuş. Buy nedenle orada daha çok tanınıyor daha çok biliniyor. Sanatı burada da yaşatmak istedim. Artık Rize topraklarında da mozaik olacak. Buranın kültürünü de kendi eserlerimize yansıtacağız. Çaykur Rizespor gibi, Atmaca gibi, çay bardağı gibi, çay çiçeği gibi, buranın taş köprüsü gibi. Hepsi eserlerimizde yer alacak. İki kültürü birleştireceğiz" dedi.
Atölyesinde, Rize'ye özgü motiflerin mozaik sanatına döktüğünü görenler büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Duran, "Burada doğal taşlarla yapılmış olan tablolar çok ilgi görüyor. Çünkü doğal taşın bir enerjisi var. O doğal taş insanı çekiyor. Büyük kuşlu tablo olsun, tavus kuşu olsun. Tabii ki müze replikalarımız da çok ilgi görüyor. Tabii ki Çingene Kızı Antep ve bütünleşmiş. Çingene Kızı da çok rağbet gördü. Kabartmalı, mozaik, Çaykur Rizespor amblemi, tabii ki atmaca figürü çok ilgi gördü. Çay bardağı da çok ilgi gördü. İnşallah bu kültürü burada yaşatmaya devam edeceğiz. Yaptığım,ürettiğim mozaik sanatı ürünler beğeniyle karşılanıyor. Ürünleri satarak ev ekonomimize katkıda da bulunuyorum" dedi.