Hatay'ın Antakya ilçesinde yaşayan, uzuvlarını kaybetmiş çocukların ortez–protez ihtiyacını karşılamak ve rehabilitasyon desteği sağlamak amacıyla Çukurova Üniversitesi Çocuk İyilik Merkezi, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile güçlerini birleştirerek Ortak Hizmet Birimi'ni açtı. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, "Depremden dolayı uzuv kaybı yaşayan ve cocukprotez.org web sitesi üzerinden merkeze başvuru yapan depremzedelerin Çocuk İyilik Merkezi'nin her türlü imkânından yararlanması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Çocuklarımız bizim gözbebeğimiz, geleceğimiz; onların umudu olmaya devam edeceğiz. Hatay'da Ortak Hizmet Birimi'mizi kurmaktan son derece memnuniyet duyuyoruz. Bu birimde, Çocuk İyilik Merkezimiz Bilim Kurulu tarafından belirlenen ampute çocuklarımıza; protez, ortez ihtiyacının karşılandığı, fizyoterapi ve psikolojik danışmanlık desteğinin verildiği bütünleşik bir hizmet sunulacak olması da ayrıca bölge için çok önemlidir" dedi.
PROTOKOL İMZALADI
50 yılı aşkın süredir Cerebral Palsy'li bireylere teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye, 30 Mart'tan beri Hatay'ın Antakya ilçesinde engelli çocukların ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geçici barınma merkezlerine konumlandırdığı 3 hizmet birimi ve kırsal bölgelerdeki aileleri ziyaret ettiği Mobil Hizmet Aracı ile özel eğitim, fizyoterapi ve psikolojik danışmanlık desteği sağlıyor. Bölgedeki çalışmalarına devam eden vakıf, son olarak Hatay'da uzuvlarını kaybeden çocukların protez ihtiyacının karşılanması ve tüm rehabilitasyon süreçlerinin yerinde yürütülmesi amacıyla Çukurova Üniversitesi Çocuk İyilik Merkezi (ÇOİM) ile bir protokol imzaladı.
PROTEZ VE ORTEZ İHTİYAÇLARI
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu II. Başkanı & İcra Kurulu Başkanı İsmail Gürleyik'in katılımı ile 2 Ağustos'ta açılışı yapılan Ortak Hizmet Birimi'nde Çocuk İyilik Merkezi Bilim Kurulu tarafından belirlenen ampute çocuklara; protez, ortez ihtiyacının karşılandığı, fizyoterapi ve psikolojik danışmanlık desteğinin verildiği bütünleşik bir hizmet sunuluyor. Rektörü Tuncel, "Maalesef kaybettiğimiz, annesiz ve veya babasız kalan, göçük altında kaldığı için ya da tedavi sürecinde tedavinin bir parçası olarak uzuv/uzuvlarını kaybeden çocuklarımız oldu. Acımız sonsuz ve derin; bu vesileyle depremde kaybettiğimiz canlarımıza Allahtan rahmet, kalanlarımıza sabır diliyorum" dedi.
ÜCRETSİZ OLARAK KARŞILANIYOR
Prof. Dr. Tuncel; "ÇOİM, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde afet ve felaketlerden etkilenmiş 21 yaşından gün almamış çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu tüm psikolojik ve ortopedik rehabilitasyonları yurdun neresinde olurlarsa olsunlar ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Bu çok kıymetli hizmetin yanı sıra, merkezimiz Türkiye'nin afet rehabilitasyonları ve çocukların farklı afetlere hazırlanması konularında çok önemli bir eğitim ve araştırma merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu çocuklarımıza eğitimleri için ayrıca burs destekleri de vermeye başladık. ÇOİM'e bugüne kadar ampute bilgisi gelen çocuk sayısı toplamda 111'dir. Bu çocuklarımızın 23'ünün medikal olarak takibi devam ediyor; 18'ine ortez ve 22'sine de protez uygulaması yapıldı. Ayrıca 48 çocuğumuzun protezleri yapım aşamasındadır. Merkezimiz şu anda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi poliklinik alanında hizmet veriyor. Kalıcı binayı da 2024 yılı içerisinde yapımını tamamlayarak hizmete açmayı hedefliyoruz" dedi.
HER TÜRLÜ İMKANDAN YARARLANACAK
Çocukların gözbebeği olduğunu söylene Tuncel konuşmasına şöyle devam etti: "Depremden dolayı uzuv kaybı yaşayan ve cocukprotez.org web sitesi üzerinden merkeze başvuru yapan depremzedelerin Çocuk İyilik Merkezi'nin her türlü imkânından yararlanması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Çocuklarımız bizim gözbebeğimiz, geleceğimiz; onların umudu olmaya devam edeceğiz. Bu anlamda, çocuklarımız ve tabii ki ailelerine daha fazla umut olabilmek için, iş birlikteliğimizi artırmak adına kurum ve kuruluşlarla ikili görüşmelerimiz devam ediyor. Bunlardan biri de Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Hatay'ımızda Ortak Hizmet Birimi'mizi kurmaktan son derece memnuniyet duyuyoruz. Bu birimde, Çocuk İyilik Merkezimiz Bilim Kurulu tarafından belirlenen ampute çocuklarımıza; protez, ortez ihtiyacının karşılandığı, fizyoterapi ve psikolojik danışmanlık desteğinin verildiği bütünleşik bir hizmet sunulacak olması da ayrıca bölge için çok önemlidir. Bu vesile ile Çukurova Üniversitesi bünyesinde kurulan Çocuk İyilik Merkezimizi destekleyen tüm hayırseverlerimize çocuklarımız adına şükranlarımızı sunarız" dedi.