Tarihi çok eskiye dayanan Hatay Kömbesi daha önce sadece Ramazan Bayramlarında bayramlaşmaya gelen misafirlere ikram edilmek için yapılırdı. Yıllar geçtikçe artan taleplerle birlikte Antakya'nın tarihi çarşısı uzun çarşı olmak üzere birçok yerde üretilen Hatay Kömbesi'ne coğrafi işaret kazandırmak için Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile işbirliği yaparak Türk Patent ve Marka Kurumu başvuruda bulundu. Üretim metodu, coğrafi sınıra özgü bileşen seçimi ve ürün şekillendirme usulü ve hamura kıvamının kazandırılmasının ustalık becerisi gerektirdiği Hatay Kömbesi'ne Türk Patent ve Marka Kurumu coğrafi işaret vererek tescilledi.
Böylece, kendine özgü baharatlı hamur bileşimi ile sade ve içine hurma ezmesi veya ceviz konulduktan sonra geleneksel olarak üretilen tahta kalıplarda şekil verildikten sonra fırınlanan tatlı bir kurabiye çeşidi olan Hatay Kömbesi'de ilin tescil edilen coğrafi işaretli ürünleri arasına girdi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay, yöresel lezzetleri ile dünya mutfağına dahil olmuş ve bu bağlamda birbirinden farklı yemekleri, tatlıları ve mezeleri ile adından söz ettirerek Türkiye'nin gastronomi turizminin merkezlerinden biri haline geldi. Coğrafi işaret verilerek tescillenen Hatay Kömbesi'de Hatay'ın mutfak kültürünün bir parçası olarak bölge için büyük önem taşıyor.