Hataylı demirciler teknolojiye yenildi. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan demircilik mesleği teknolojinin gelişmesi ile birlikte her geçen gün kaybetti ve günümüzde artık bitme noktasına geldi. Daha önceleri daha çok tarım ve inşaat sektörüne hitap eden demircilik, tarımda ve inşaat alanında teknolojik araçların kullanılması ile birlikte çöküş dönemine geçti. Demirci ustalarının, daha önce günde 70-80 buğday orağı ve çapa ürettiğini belirten Hatay Demirciler ve Bıçakçılar Odası Başkanı Fahrettin Kelahmetoğlu, "Bizim mesleğimiz tarıma ve İnşaat söktörüne dayalı bir meslek. Bu alanlara teknoloji girdikçe bizim meslek geriledi. Buğday orağının yerini biçerdöver, çapaların yerini çapa makineleri aldı. Böyle olunca bizim meslek günümüzde ölme noktasına geldi" dedi.
ATÖLYE SAYIMIZ 30'DAN 4'E DÜŞTÜ
Mesleklerinin bir anlamda teknolojiye yenildiğini belirten Kelahmetoğlu, "Sadece Tarım sektörüne değil, inşaat sektörüne de hitap eden bir meslek dalıydık. İnşaatlarda kullanılan, malzemelerin yüzde 100'ünü biz üretiyorduk. Orada da teknolojiye yenildik. Şu anda inşaat malzemelerinin yüzde 30'unu bile üretmiyoruz. Yıllar içerisinde iş kaybettikçe buna paralel olarak atölye sayımızda azaldı. 30 olan atölye sayımız günümüzde 4'e kadar düştü. Babadan oğula geçen mesleğimizin Usta sayısı ise bir elin parmakları kadar bile kalmadı."
MESLEĞİN SON TEMSİLCİLERİYİZ
"İşsizliğin yanında yaşanan hayat pahalılığı da bizleri vurdu. Pandemiden önce tonunu bin 300 liradan aldığımız kömürü, bugün kömürün tonu 5 bin 500 lira oldu. Biz her kömürü kullanamadığımız için kömürü fiyatı ne olursa olsun kömürü almak zorundayız. Babadan oğla kalan mesleğimizi icra eden ustalarımız artık çocuklarını atölyelere getirmiyor. Çünkü mesleğimizin bir geleceği yok. Bu mesleğin son temsilcileri bizleriz. Biz öldüğümüzde ne yazık ki mesleğimizde bizimle beraber ölecek." dedi.
DESTEK İSTİYORUZ
Kısacası tarihte en önemli meslek dallarından biri olan Demirciliğin artık unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini aldığını belirten Kelahmetoğlu, "Tabi bu durum bizleri çok üzüyor. Dedelerimizden babalarımızdan bizlere kalan mesleğimizin unutulmasını değil, gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Demircilik bir meslekten çok aslında bir sanat dalıdır. Bu yüzden demircilik başka ülkelerde baş tacı ediliyor. Çünkü yüzyıllardır sadece insan gücünün kullanıldığı bir meslek dalı ama ne yazık ki mesleğimize ülkemizde hak ettiği değer verilmiyor. Buda bizleri çok üzüyor. Bu anlamda destek istiyoruz. Kimse yanlış anlamasın hibe değil, teknolojiyi yakalamak için faizsiz kredi istiyoruz."
MESLEĞİMİZ ÇOK YAKINDA FOTOĞRAFLARDA KALACAK
Hatay Demirciler ve Bıçakçılar Odası Başkan Vekili Davut Karataş'ta, demirciliğin insan gücüne dayalı bir meslek olduğunu belirterek, "Şu anda kazancı az, buda sadece beden gücü ile yapıldığı için yeni nesil demircilikten kaçıyor. Bizler mesleğimizin son temsilcileriyiz. Biz öldüğümüz zaman, mesleğimizde bizimle birlikte ölecek. Bunun sebebi de teknoloji, ne yazık ki bizler teknolojiye ayak uyduramadık. Kısacası çok yakında demircilik mesleği sadece duvarlarda asılı olan fotoğraflarda kalacak."