Hatay'da Gadir-Hum bayramı büyük bir coşku ile kutlanıyor. Kurban Bayramı'ndan 8 gün sonra kutlanan Gadir Hum Bayramı'nda Alevi vatandaşlar sabahın erken saatlerinde ziyaretlere koştu. Bol bol dua eden Alevi vatandaşlar akşamdan altını yaktıkları irisi kazanlarını sabahın ilk ışığıyla birlikte karıştırmaya başladı. Kıvamını alana kadar dakikalarca karıştırılan Hrise'ler piştikten sonra yağlı ekmekle birlikte dağıtıldı. Alevilerin bilinen en kutsal bayramı olan Gadir Hum, daha çok Arap Alevilerinin yaşadığı Güney bölgesi Tarsus, Adana ve Hatay'da kutlanmaya devam ediyor.
Kurban Bayramından sekiz gün sonrasına denk gelen Gadir Hum'da, kurbanlar kesildi ve ziyaretler, Alevi vatandaşların akınına uğradı. Tütsüler yakıldı ve dualar edildi. Bayramlara has olan yöresel yemek "Hrise" pişirilerek zengin ve yoksul ayrımı yapılmaksızın dağıtıldı.
İŞYERLERİ KAPATILDI
Alevi vatandaşların inancına göre Ğadir Hum bayramında hiçbir iş yapılmaz. O gün sadece inanç gereği dini vecibeler yapılır. Bütün iş yerlerinin kepenkleri kapatılır. Hiçbir ticari faaliyette bulunulmaz. Bu nedenle o gün iş yapmak caiz değildir. Bu yüzden Gadir Hum Bayramında Antakya'daki birçok işyeri kapalı kaldı. Sabah saatlerinde açılmadı. Hiçbir ticari faaliyette bulunulmadı. İşyerleri açılmayınca antakya7nın gün içinde çok işlek olan Meydan Çarşısı başta olmak üzere birçok çarşı sessizliğe büründü. Alevi vatandaşların çoğunlukta yaşadıkları Antakya, Defne, Smandağ ve Arsuz'da birçok işyeri kapalı kaldı ve bayram boyunca hiç açılmadı.
BAYRAMLAŞMA GÜN BOYU SÜRER
Bayramlaşmanın gün boyu sürdüğü Gadir Hum Bayramı'nda, Bayramlaşma ve ziyaretler sabahtan akşama kadar sürdü. Gadir Hum Bayramı boyunca sadece dini vecibeler yerine getirildi. Dost ve yakınlar ziyaret edildi ve bayramlaşma gün boyu sürdü. Alevi vatandaşlar birbirlerinin bayramlarını kutladı, birlik ve dayanışma içinde büyük kazanlarda "Hrise"ler elbirliği ile yapıldı. Bayramda görev almak büyük anlam taşıdığından herkes kendine düşen katkıyı sağlamak için bayramda çok çalıştı.
ALEVİLERİN EN KUTSAL BAYRAMI
Arap Alevilerinin inancında Gadir Hum bayramı önemli bir yere sahip. Bayramlar içerisinde en kutsal olanı Gadir Hum Bayramı. Hz. Ali'ye hilafetin vasi edildiği gün olarak kabul edilir. İslam peygamberi Hz. Muhammed'in veda hutbesini verdiği Gadir Hum'da Hz. Ali'yi kendisinden sonra vasi olarak tayin ettiği gündür.