Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye'nin işlenebilen tarım alanları bakımından dünyada 31'inci sırada, tarımsal hasılada ise Avrupa'da birinci, dünyada da onuncu sırada bulunduğunu söyledi.
Hatay'da düzenlenen 6.Ulusal Pamuk Zirvesinde konuşan Bakan Yardımcısı Işıkgece, Türkiye'de tarım bitti, tükendi, her şey dışa bağımlı söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Türkiye toprak varlığı bakımından dünyada 31'inci sırada olmasına rağmen, tarım hasılasında, Avrupa'da birinci, dünyada onuncu sıradayız. Tarımsal hasılada 2017-2020 yılları arasında yüzde 78'lik bir artışla tarımsal hasılamızın 337 milyar TL'ye ulaştı." dedi.
İHRACATIMIZ 25 MİLYAR DOLAR
Türkiye'nin ihracatçı bir ülke olduğunun altını çizen Işıkgece, "Kendi kendine yeterlilik anlamında ülkemiz yüzde 136'lık durumda. Yani ihracatçı bir ülkeyiz. Tarımsal ihracat fazlamız ise 7.2 milyar dolar. İthal ürün almıyor muyuz? Alıyoruz. Ama ihracatımız da fazla. Bu iki denklemin sonucunda. 7.2 milyar dolarlık bir artımız var. İngiltere, Almanya, ABD ve Çin'inde kendi kendine yeterlilik noktasında oranları farklı. Bizim ihracatımız 2021 yılında 25 milyar dolar olarak gerçekleşti."
DESTEKLEMEDE 1. SIRADAYIZ
"Destekleme konusunda çiftinin çok daha rahat tarım yapabilmesi için tarımsal destekler bakanlığımızın önemli kalemlerinden bir tanesi. Biz son 19 yılda 396 milyar TL'lik destek ödemesi yaptık. Cumhurbaşkanımız girdi maliyetleri adına ek bir nefes olması için 3.2 milyar liralık ilave bir destek daha açıkladı. Destek ödemeleri de bu yıl Mart ayında başvuruların tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek. Toplam 29 milyar TL ile biz tarımımızı destekliyoruz. Gayri Safi Yurt içi hasılada Türkiye yüzde 1,61'lik bir payla OICD ülkeleri arasında desteklemede birinci sırada."
ÜRETİMDE CUMHURİYET REKORU KIRDIK
"Türkiye Bitkisel üretimde 2020 yılında 126 milyon tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 2021 yılında hepimizin yaşadığı kuraklık etkisi ile birlikte 118 milyon tonluk üretim gerçekleşti. Son iki yüz yılda 1.1 derece ısıda artış oldu. Dolayısıyla sürdürülebilir tarım, bu yıkımın durdurulması adına çok önemli bir başlıkları içeriyor. Kuraklık nedeni ile tonajımızı kaybettik ama biz aslında bazı önemli ürünlerin verim karşılaştırmasına baktığımızda dekor başına verimlilikte, buğdayda 2000 yılı ile 2020 yılları arasında dekar başına yüzde 40'lık bir atış var. Pamuk yüzde 40'lık artışla dekar başına 353 kilolardan 520 kilolara geldi. Bu alanda dünya da 2. sıradayız." dedi.
SERTİFİKALI TOHUM ÖNEMLİ
Sertifikalı tohum olayının kendileri için çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Işıkgece, "Sertifikalı tohum kullanımı olması gereken düzeyin 1/3'lük yüzdesinde olduğunu görüyoruz. Pamuk sektörümüzde bu böyle değil ama. Türkiye'de sertifikalı tohum üretiminin aynı zamanda, ihracatının durumuna baktığımızda yine hoşumuza giden ama daha iyi olması gereken bir tabloya sahibiz. 2002-2021 yıllara arasında 9 katlık bir artışla üretimi 1.3 tona çıkarttık. Ve sertifikalı tohum ihracatında yine 11 katlık bir artışla 185 milyon dolarlık bir çizgideyiz. 117 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz." dedi.
1 TON PAMUK 5 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Pamuğun son derece stratejik bir ürün olduğunu belirten Işıkgece, "Pamuk deyince akla belki ilk olarak tekstil geliyor ama, gıda açısından, yem açısından, tıbbi ürünler açısından, kozmetik ve sanayi ürünleri açısından çok değerli bir üründen bahsediyoruz. Bizim için pamuk iplik ve kumaştan daha fazlası aslında. Yan ürünlerle birlikte 30'a yakın sanayiye hammadde sağlayan bir ürün grubundan bahsediyoruz. Lifiyle tekstil sanayisine, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisine, biyo dizele ürün üreten çok önemli başlıklardan bahsediyoruz. 1 ton pamukla, yapılan istatistiklere göre dünyada 5 kişiye istihdam sağlıyor."
YÜZDE 60 DAHA FAZLA ÜRETMEMİZ LAZIM
Ülke ekonomisine katkı, istihdama artış sağlayan bir çok sanayinin hammaddesi olan son derece bir lokomotif bir üründen bahsediyoruz. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olmasını bekliyoruz. Türkiye nüfusunun da 105 milyon civarında olmasını bekliyoruz. Bu bizim için şu demek. Biz toplam gıda talebini karşılayabilmek için nüfus artışına paralel bugün ürettiğimizden yüzde 60 daha fazla üretiyor olmamız gerekiyor. Bugün kullandığımız sudan yüzde 15 daha fazla kullanılması gerekecek, nüfusumuzun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için."
TÜRKİYE PAMUK ÜRETİMİNİN YÜZDE 87'Sİ 6 İLDE ÜRETİLİYOR
"Lif Pamuk üretiminin yüzde 83'ünü dünyada 8 ülke yapılıyor. Buruda Türkiye 7'inci sırada. Uluslararası piyasalarda yer alıyoruz. Türkiye dünyada ekim alanı bakımından 11'inci sıradayken lif üretiminde 7. sırada. Türkiye Pamuk ekim alanları açısından 432 bin hektarlık ekim alanı ile 11. sıradayız verimlilik açısından ise 2'nci sıradayız. Pamuk Lif üretiminde 833 bin tonla 7'nci sıradayız. Pamuk Lif tüketimi açısından da 1.6 milyon tonla 4'üncü sıradayız. Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 87'si 6 ilimizde yapılıyor. Türkiye pamuk üretimi 432 bin hektarlık bir alanda 2.3 milyon ton kütlü pamuk üretimi olarak gerçekleşiyor." dedi.
Tarım ve Orman bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece ayrıca, 2021 yılında 20.3 milyar liralık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapıldığını belirterek, bu rakamında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.
Antakya'da gerçekleştirilen 6.Ulusal Pamuk Zirvesi yapılan açılış konuşmaların ardından yapılan oturumlarla gün boyunca devam etti. Pamuk zirvesine Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim kurulu Başkanı Bertan Balçık, STK başkanları, temsilcileri ve üreticileri katıldı.