Hatay'ın eşsiz bir mutfak kültürü ve ürün çeşitliliği ile müstesna bir yere sahip olduğunu belirten ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, "Doğu ve Batı mutfağının buluşma yeri bu kadim topraklarda geçmişten günümüze bizlere miras kalan lezzetlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 2005 yılından bu yana Coğrafi İşaret süreçlerini yoğun bir şekilde yürütmekteyiz." dedi.
HEDEF ÜRÜNLERİN TANINIRLILIĞINI ARTTIRMAK
Ürünlerin tanınırlığının artması ve katma değer yaratarak pazarlarda yer almalarını hedeflediklerini belirten Çinçin, "Bu kapsamda Antakya mutfağı ile özdeşleşen ve en popüler ürünümüz olan, künefenin yapımında olmazsa olmazı, yol arkadaşı "Antakya Künefelik Peyniri"nin de Coğrafi İşaret Tescili alınmıştır. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2021 yılı içerisinde arka arkaya "5" ürünün Coğrafi İşaret Tescili'ni alarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza attık. Lezzetlerimizin markalaşması yolunda attığımız bu adımlar ile ürünlerimizin tanınırlığının artması ve katma değer yaratarak uluslararası pazarlarda yer almalarını hedeflemekteyiz." diye konuştu.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, aynı zamanda Hatay Biber Salçası, Hatay Nar Ekşisi, Hatay Halhalı Zeytini'nin Coğrafi işaretini almak için sona gelindiğini söyledi.
KISACA ANTAKYA KÜNEFELİK PEYNİRİ ÖZELLİKLERİ
Antakya Künefelik Peyniri, geçmişte küçükbaş hayvanların sütünden üretilmesine karşın, koyun popülasyonunun azalmasından ve talebin artmasından dolayı günümüzde tamamıyla inek sütünden üretilen bir peynirdir. Antakya Künefelik Peyniri yöre ile özdeşleşmiş uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan geleneksel bir süt ürünüdür.
Antakya Künefelik Peyniri tuzsuz ve tuzlu olarak iki şekilde üretilir. Tuzsuz Antakya Künefelik Peyniri tuz içermemekte olup raf ömrü depolama sıcaklığına bağlı olarak birkaç gün ile sınırlıdır. Kestane tipi olarak da bilinen tuzlu Antakya Künefelik Peyniri ise yüksek oranda tuz içerecek şekilde üretilmekte olup raf ömrü oda sıcaklığında 6 aya ve buzdolabı koşullarında 1 yıla kadar çıkabilir.
KÜNEFELİK PEYNİR TESCİLİ ALINAN 11. ÜRÜN OLDU
Antakya Künefelik Peyniri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılarak tescili alınan 11. Ürün oldu. Daha önce Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Çökeleği), Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Tuzlu Yoğurdu, Samandağ Ney-İ, Antakya Carra Peyniri, Samandağ Biberi, Hatay Kabak Tatlısı ve Hatay Ceviz Reçeli'nin coğrafi işareti alınmıştı.