Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Ceviz Reçeli'nin coğrafi işaret alan 10'uncu ürünü olduğunu söyledi.
Daha önce, Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (çökeleği), Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Kağıt Kebabı, Antakya tuzlu yoğurdu, Samandağ Ney-İ, Antakya Carra Peyniri, Samandağ Biberi ve Hatay Kabak Tatlısı'nın coğrafi işaretlerini aldıklarını belirterek, "Antakya Ticaret ve Sanayi Odamız, gastronomi şehri Hatay'ımızın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için 2005 yılından bu yana önemli çalışmalara imza atmış, bu kapsamda Hatay'a özgü birçok ürüne Coğrafi İşaret Belgesi almıştır. Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin açıkladığı "2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Sıralaması'nda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye genelinde tescil bakımından 5. başvuru sayısı bakımından 3. olarak büyük bir başarıya imza atmıştır." dedi.
TESCİL İŞYEMLERİNDE SONA GELİNDİ
Hatay ceviz reçelinin çok kültürlü bir mutfağa sahip olan Hatay'ın uzun zamandır üretilen geleneksel bir reçeli olduğunu belirten Çinçin, "Ceviz Reçeli, yöreden temin edilen olgunlaşmamış cevizin kabuğunun ince bir şekilde soyulup, sudan geçirilerek acısının atılıp, kireç kaymağından elde edilen suda bekletilerek, şeker ile kaynatılmasından oluşan karanfil ile aromatize edilen kültürel ve ekonomik değeri olan bir ürün. Odamızın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü'ne teslim ederek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden, Antakya Künefelik Peyniri, Hatay Biber Salçası, Hatay Nar Ekşisi, Hatay Halhalı Zeytini ve Antakya Künefesi"nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz." diye konuştu.
PARTNERLERİNE TEŞEKKKÜR ETTİ
Çinçin ayrıca, coğrafi işaretini aldıkları ürünlerin Tescil sürecinde odalarıyla çok büyük bir özveri ile çalışarak kendilerinden desteklerini esirgemeyen, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu'na, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar'a, Doç. Dr. Yelda Güzel'e, Üyesi Dr. Kadriye Şahin'e, Marka ve Patent şirketine ve emeği geçen mesai arkadaşlarına teşekkür etti.