Bu süre içinde merkezde çalışan görevli Murat Gelici, annesini kaybetmiş yavru ceylanları özel biberonlar yardımıyla elleriyle besledi. Daha büyük yavrular için sütanneler bulundu.
Ceylan babası! Anne şefkatiyle elleriyle besliyor
Kırıkhan Dağları'nda gezen sürülerdeki keçiler, dağ ceylanlarına sütanne yapıldı. Yavru ceylanlar her akşam arabalarla sütanneye götürüldü. Merkezde 47 ceylan bulunuyor. Gelişimini tamamlayan ceylanlar doğal yaşam ortamlarına bırakıldı.
SAYILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYORSuriye'nin İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'nin dışında dünyada sadece Hatay'da yaşayan ve bilimsel adı "Gazella gazella" olan Hatay dağ ceylanlarının sayısı her geçen yıl artıyor. Nesli tükendiği düşünülen ancak 2008'de yapılan çalışmalarla varlığı tespit edilen Hatay dağ ceylanı popülasyonunun artması için bu tarihten sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Temsilciliği ile çeşitli çalışmalar yürüttü. Çalışmalar neticesinde 2009'da yaklaşık 150 olduğu tahmin edilen dağ ceylanlarının sayısı bugün bin 150'ye yükseldi.
BÖLGE HALKI KUTSAL KABUL EDİYOR
Dünyada sadece 3 bin tane olduğu düşünülen Gazella Gazella'ların yaşan alanı olan yaklaşık 13 bin hektarlık arazi 2019 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edildi. Yaşam alanının bir bölümü askeri yasak bölgede kalan ceylanları, yöredeki köylüler de koruyor.
Vatandaşlar, ceylanı kutsal kabul ediyor ve öldürmeleri halinde başlarına kötü şeyler geleceğine inanıyor. Bugün bazı taş ocakları yüzünden ceylanların yaşam alanı tehlikeye girse de Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi, bölge halkı ve Mehmetçik türün devamı için var gücüyle çalışıyor.
TURİSTLER AKIN EDİYOR
Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi içinde 47 ceylan bulunuyor. Bu merkez Hatay dağ ceylanlarının herhangi salgın hastalıkta hayatlarının garanti altına alınması gibi bir işlev görüyor.
Tellerle çevrili üretim merkezi için vardiya usulü 7 gün 24 saat çalışan personel ceylanları bir dakika bile yalnız bırakmıyor. Üretim merkezinin her noktası gelişmiş kamera sistemi ile takip ediliyor.
Annesi kaybeden ya da bölge halkı tarafından bulunan yaralı ceylanlar da merkeze getirilerek bakım altına alınıyor. 160 dönüme kurulan Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Dağ Ceylanları Üretim İstasyonunda da gözlem, tedavi, bakım gibi her türlü ihtiyaçları karşılanan dağ ceylanları yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Hatay Dağ Ceylanı üretim merkezinde bakım personeli olarak çalışan Murat Gelici, annesini kaybetmiş Dağ ceylanlarını önce biberonla besliyor. Bölgede hayvancılık yapan bir aileden alınan yardımla diğer dağ keçilerine sütanne bulunuyor.
Sürülerin dağlardan ağıla dönmesiyle dağ ceylanı arabayla sütanneye götürülüyor. Çobanlık yapan 6 yaşındaki Efe, sütanne keçiyi minik dağ ceylanına getiriyor. Annesini kaybetmiş dağ ceylanları, keçilere emziriliyor. Yavru ceylanlar sütten kesilene kadar her akşam emziriliyor. Gelişimini tamamlayan dağ ceylanları merkez içinde diğer ceylanların arasına salınıyor.