17 yaşında amatör tiyatro oyunculuğuna başlayan Gürses, 1931 yılında Şehir Tiyatrosuna girdi. Ankara Radyosu temsil kolunda çalıştı. Ses Tiyatrosu, İstanbul ve İzmir Şehir Tiyatroları'nda görev aldı. Gazetelerde tefrika romanlar yazdı.
1943 yılında 30 yaşındayken, Sezer Sezin ve Hulusi Kentmen ile birlikte Gürses Tiyatrosunu kurdu ve sırasıyla Millet, Sirkeci Şafak ve Ses Tiyatrolarında sahneye çıktı.
1949 da Zehirli Şüphe adını taşıyan senaryosu sinemaya aktarıldı. 1951'de "Zeynep'in Gözyaşları" filmiyle yönetmenliğe başladı. Fotoromanlar çekti, 1960'lı yıllardan sonra oğlu Atilla Arcan'nın adını verdiği Atilla Film'i kurdu ve kendi filmlerini çekmeye başladı. Kendi şirketi adına başrollerini oğlu Atilla Arcan'ın oynadığı kostümlü tarihi filmler çekti. Ardından "Hz. Yusuf'un Hayatı"yla başlayan hazretli filmler geldi. Bu yıllarda 1950'li yıllarda çektiği ve çok iş yapan filmleri ikinci kez çekti. 1970'li yıllarda ise şarkılı, türkülü filmlere imza attı.
ilk filminden itibaren hemen hemen tüm çalışmalarında oyuncu olarak yer aldı. Oyunculuğun kendisi için bir hastalık olduğuna ve her yönetmenin aynı zamanda oyuncu olması gerektiğine inanan sanatçı, kendisiyle yapılan bir röportajda, "Oynamayan, oynatamaz," diyerek oyunculuğun gücünü vurguladı.
Filmlerine bakarsanız; okul müdürü de olmuştur polis de, muhtarda olmuştur belediye başkanı da, bakkal, hakim, ağa, din adamı, başbakan da.
Türk sinemasının en fazla film üreten yönetmenlerinden birisi olan Gürses, sinemamıza melodram kalıbını ilk kez getiren ve yerleştiren yönetmen oldu. Gürses'in başlattığı ve "Gürses Ekolü" denilen melodramlar, günümüze kadar hiç değiştirilmeden çeşitli yönetmenler tarafından sürdürülmüştür.
Türk sinemasına onun kadar çok film çeken ve onun kadar çok para kazandıran bir başka yönetmen gelmedi diyebiliriz. Bir haftada üç-dört film çekebilen, üstelik filmleri iş yapan ender yönetmenlerimizden biri
50'lerde "Bir Dağ Masalı", "sürgün", "Allahtan Bul", "İngiliz Kemal" vb. filmlerde oyunculuk yaptı. Ayrıca 7 romanı, 19 tiyatro, 6 radyo oyunu var. Önemli filmleri: Kubilay (1953), Sazlı Damın Kahbesi (1956), Nemrud (1979).
Muharrem Gürses, 7 Nisan 1999 tarihinde vefat etmiştir.