Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Mers virüsü nedir?

Mers Virüsü solunum yoluyla bulaşır. Ortadoğu ülkelerinde ortaya çıkan ve öldürücü SARS hastalığının türevi olduğu saptanan Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) olarak isimlendirildi.

Giriş Tarihi: 20.10.2014 16:02 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 14:17
MERS virüsü, SARS'a neden olan virüsün de içinde bulunduğu coronavirüs ailesine mensup. MERS semptomları (akciğer enfenksiyonu, ateş, öksürük, solunumda güçlük) SARS ile benzeşiyor ancak MERS böbreklerde rahatsızlığa da yol açıyor. Bu arada MERS virüsü sarstan 8 kat daha güçlü ve tehlikelidir.

Hastalığınızın sebebinin insan corona virüsü olup olmadığını anlamak için laboratuar testleri yapılabilir. Ama çoğu zaman insanlar hafif rahatsızlıklar yaşadıkları için bu testlere ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca her laboratuarda da bu testler yaygın olarak bulunmayabilir. Laboratuarda yapılan temel testler şunlardır: Hücre kültüründe virüs izolasyonu, PCR (polymerase chain reaction), insan corona virüs antikorları için serolojik test. Serolojik test için kan örneği gerekir. Burun ve boğaz swabları insan corona virüsleri için en iyi numunelerdir.

İnsan corona virüsleri ile oluşan hastalıklar için spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Corona virüsle enfekte olan insanların çoğu kendiliğinden iyileşir. Semptomları azaltabilmek için ağrı kesiciler, ateş düşürücüler kullanılabilir (çocuklara aspirin verilmemeli), boğaz ağrısı ve öksürük için oda nemini arttıran cihazlar kullanılabilir ya da sıcak bir duş alınabilir. Bol bol sıvı alıp evde kalıp dinlenilmelidir.
SON DAKİKA