Coldplay, İngiliz alternatif rock müzik grubu. Grubun dört üyesi vardır: grubun piyanisti, gitaristi ve solisti olan Chris Martin, bas gitaristi Guy Berryman, bateride Will Champion ve gitarda Jonny Buckland.
1996 senesinde University Collage London'da tanışan Chris Martin (vokal, piyano, mandolin, gitar, klarnet) ve Jonny Buckland (gitar, klavye) tarafından ilk başta "Pectoralz" ismi altında Londra'da kurulan Coldplay, ertesi yıl Guy Berryman (bas gitar)'ın kadroya dahil olmasıyla ismini "Starfish" olarak değiştirdi. Will Champion (davul)'ın da kadroya katılmasıyla adını bir kez daha değiştirerek "Coldplay" ismini benimseyen grup, 1998 senesinde hazırladığı "Ode to Deodorant"/"Brothers & Sisters" adlı demoyu çevrede dağıtarak ismini duyurmaya çalıştı.
1998 senesinin sonunda Safety adlı EP'yi yine arkadaşlarına ve plak şirketlerine göndererek şansını deneyen Coldplay, kısa zaman içerisinde bağımsız plak şirketi Fierce Panda Records ile anlaşma sağladı.
Ertesi sene bu şirkete bağlı olarak "Brothers & Sisters" adlı EP'yi yayınlayan grup, senenin sonunda Parlophone Records ile albüm anlaşmasına vardı. Anlaşma sonrasında The Blue Room adlı EP'yi piyasaya süren dörtlü, EP'nin prodüksiyonunda Chris Allison ve Nicki Rosetti ile çalıştı.
2000 senesinde Parachutes adlı ilk stüdyo albümünü Ken Nelson'un yapımcılığında piyasaya sunan Coldplay, albümle alternatif rock tarzının en başarılı albümlerinden birisine imza attı. Birçok müziksever, albümü Radiohead'in The Bends ile OK Computer albümlerine benzetirken albüm, grubu Billboard 200 listelerinde 51 numaraya, İngiltere listelerinde ise zirveye taşıdı. Albümden "Shiver", "Yellow", "Trouble" ve "Don't Panic" adlı çalışmalarını single olarak yayınlayan dörtlü, bu single'lardan "Shiver" ile İngiltere listelerinde 35, Billboard Modern Rock listelerinde ise 26 numara oldu. "Yellow" single'ı ile de İngiltere'de 4, Billboard Hot 100 listelerinde 48, Billboard Modern Rock listelerinde ise 6. sıraya yerleşen grup, "Trouble" single'ı ile de İngiltere listelerinde 10, Billboard Modern Rock listelerinde ise 28. sıradaydı.
2000 yılını Sparks adlı EP'yi yayınlayarak kapatan Coldplay, ertesi sene ise Norveç'te gerçekleştirdiği bir performansı Trouble Live EP adındaki bir EP ile müzikseverlere iletti. EP içerisinde ilk albümde yer alan beş parçasının konser versiyonlarına yer veren grup, senenin sonunda ise Mince Spies adlı EP'yi piyasaya sürdü.
2005'te Coldplay.İlk albüm Parachutes ile 2002 senesindeki Grammylerden "En İyi Alternatif Rock Albümü" ödülünü kazanan Coldplay, senenin sonunda ise A Rush of Blood to the Head adlı ikinci stüdyo albümünü yine Ken Nelson ile çalışarak hayranlarının beğenisine sundu. Albümün içerisinde yavaş parçaların yanı sıra epik rock, piyano ağırlıklı ve sert gitar melodilerin yer aldığı çalışmalara da yer veren grup, albümün sözlerinde ise ilişkilerde yaşanan konuları masalsı bir anlatımla dile getirdi. Albümle Billboard 200 listelerinde 5, İngiltere listelerinde ise yeniden zirve olmayı başaran dörtlü, albümden "In My Place", "The Scientist", "Clocks" ve "God Put a Smile upon Your Face" adlı parçalarını single olarak piyasaya sürdü. Bu single'lardan "In My Place" ile İngiltere'de 2, Billboard Modern Rock listelerinde 17 numara olan topluluk, "The Scientist" single'ı ile de İngiltere listelerinde 10, Billboard Modern Rock listelerinde ise 18. sıraya yerleşti. "Clocks" single'ı ise İngiltere listelerinde 9, Billboard Hot 100 listelerinde 29, Billboard Modern Rock listelerinde ise 9 numara olurken, grup seneyi albümün turnesiyle tamamladı.
2003 senesindeki Grammylerden bir kez daha "En İyi Alternatif Rock Albümü" ödülüyle onurlandırılan Coldplay, ertesi seneki Grammylerden ise "Clocks" adlı çalışmasıyla "Yılın Kaydı" ödülüne layık görüldü. 2003 senesinde ayrıca Sidney'de gerçekleştirdiği bir performansı kaydederek Live 2003 ismi altındaki bir konser albümüyle müzikseverlere ileten grup, albümle Billboard 200 listelerinde 13, İngiltere listelerinde ise 46 numara oldu. Aynı sene içerisinde The Pretenders'ın 1983 tarihli "2000 Miles" adlı parçasını baştan yorumlayarak resmi internet sitesinde hayranlarına sunan dörtlü, parça ile senenin en çok indirilen parçasına imzasını atıyordu. Senenin sonunda ise Remixes adlı EP'yi piyasaya süren topluluk, EP içerisinde "Clocks" parçasına İsveçli elektronik müzik grubu Röyksopp'un yaptığı ile iki remixe ve "God Put a Smile Upon Your Face" adlı parçanın düzenlemesine yer verdi.
Chris Martin, Sao Paulo'da bir konserde.2005 senesinde X&Y adlı üçüncü stüdyo albümünü Danton Supple ve Ken Nelson ile bir araya gelerek yayınlayan Coldplay, albümle ilk kez tarzına elektronik müzik türünden özelliklerini yansıttı. Bunun sebebi albümün hazırlanışı sırasında bolca dinlenen Kraftwerk ile 70'lerin ilk elektronik müzik denemelerini yapan Brian Eno ve David Bowie etkileşimleri olarak belirtilirken, ayrıca albümde yoğun bir şekilde U2'nun etkileri de gözlendi. Albümün sözlerinde ise ciddi ve üstü kapalı bir şekilde yine ilişkiler temasını işleyen grup, albümüyle Billboard 200 ve İngiltere listeleri dahil birçok ülkenin müzik listelerinde de zirve olmayı başardı. Albümden "Speed of Sound", "Fix You", "Talk", "The Hardest Part", "What If" ve "White Shadows" adlı çalışmalarını single olarak piyasaya süren dörtlü, bu single'lardan "Speed of Sound" ile İngiltere listelerinde 2, Billboard Hot 100 listelerinde 8, Billboard Modern Rock listelerinde ise 5. sıraya yerleşti. "Fix You" single'ı ile de İngiltere listelerinde 4, Billboard Hot 100 listelerinde 59, Billboard Modern Rock listelerinde ise 18 numara olan topluluk, "Talk" single''ı ile de İngiltere'de 10, Billboard Hot 100'de 86 ve Billboard Modern Rock'ta ise 5. sıradaydı.
2005 senesinin sonuna doğru "Live 8" konserleri kapsamında Londra'da sahne alan ve performansta The Verve'ün 1997 tarihli "Bitter Sweet Symphony" parçasını grubun vokalisti Richard Ashcroft ile hayat veren Coldplay, ayrıca "War Child" adlı yardım kuruluşunun yayınladığı Help!: A Day in the Life adlı albüme "How You See the World" adlı çalışmasıyla katıldı.
Ayrıca X&Y ; 2005 yılında 8.3 milyon kopya ile yılın en çok satan albümü oldu.
11 Haziran 2008 tarihinde Viva la Vida or Death and All His Friends adlı dördüncü stüdyo albümünü Markus Dravs, Brian Eno, Rik Simpson ve Jon Hopkins'ten oluşan bir prodüksiyon ekibiyle çalışarak hayranlarına sunan Coldplay, albümün tarzına Latin Amerika ve İspanyol müziğinin etkilerini yansıttı. Ayrıca albümde kilise çanı ve bunun gibi deneysel sesler de ekleyen grup, albümüyle Billboard 200 ve İngiltere listeleri dahil birçok ülkenin listelerinde zirveye bir kez daha yerleşti. Albümden şu ana kadar "Violet Hill", "Viva la Vida" ve "Lost!" adlı parçalarını single olarak piyasaya süren dörtlü, bu single'lardan "Violet Hill" ile de İngiltere listelerinde 8, Billboard Hot 100 listelerinde 40, Billboard Modern Rock listelerinde ise 9 numara oldu. "Viva la Vida" single'ı, grubu İngiltere, Billboard Hot 100 ve Billboard Modern Rock Single listelerinde zirveye taşırken, "Lost!" single'ı da İngiltere listelerinde 55, Billboard Modern Rock Single listelerinde ise 22. sıradaydı. Ayrıca 19 Kasım'da Prospekt's March adlı EP'yi yayınlayan topluluk, EP içerisinde yer alan "Lost+" adlı parçada Jay-Z ile bir araya geldi.
Coldplay, 2009 Grammy Ödülleri'nde yedi dalda ödüle aday gösterildi: Yılın Albümü ve En İyi Rock Albümü (Viva la Vida or Death and All his Friends); Yılın Kaydı, Yılın Şarkısı ve En İyi Grup Pop Vokal Performansı ("Viva la Vida"); En İyi Rock Şarkısı ve En İyi Grup Rock Performansı ("Violet Hill"). Bu adaylıkların üçünden ödüle layık görüldü: En İyi Rock Albümü (Viva la Vida or Death and All His Friends);Yılın Şarkısı (Viva la Vida);En İyi Grup Pop Vokal Performansı (Viva la Vida). Viva La Vida or Death and All His Friends, 6,9 milyonluk satış rakamıyla 2008 yılının en çok satan albümü oldu.
Coldplay 24 Ekim 2011 tarihinde Mylo Xyloto isimli 5.stüdyo albümlerini piyasaya sürdü. Albümün prodüktörlüğünü önceki albümünde prodüktörü olan Brain Eno üstlendi. Bu albümle birlikte Coldplay post-britpop - rock tarzını bir kenara bırakıp elektronik pop - rock tarzına yönelmiş rock müziğin materyallerini ise çok az kullanmıştır. Albümde Rihanna ile yapılan "Princess of China" adlı bir düet bulunmaktadır. Mylo Xyloto, herhangi bir anlamı olmayan sözcüktür. Böyle bir isim tercih edilmesinin sebebi albümünün temasının; özgürce kendin olmak, kendini dilediğince ifade edebilmek olmasıdır