Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Anadolu Hisarı

İstanbul’da, Boğaziçi’nin Asya kıyısında, Beykoz ilçesinde bulunur. Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı'na döküldüğü nokta ile Boğaz’ın çıkıntılarından birinin meydana getirdiği üçgen üzerinde kurulmuştur.

Giriş Tarihi: 07.05.2013 10:06 Güncelleme Tarihi: 26.01.2018 10:17

Boğaziçi'nin güzelliğine ayrı bir Orta Çağ heybet ve güzelliği ekleyen Anadolu Hisarı yapıldığı günden bugüne kadar Güzel Hisar, Güzelce Hisar, Yeni Hisar, Yenice Hisar, Akça Hisar gibi çeşitli adlarla anılmıştır.

Bugün, hisarın dış duvarları kıyıdan, biraz içeride kalmıştır, yapıldığı tarihlerde bu dış duvarın denize kadar uzandığı anlaşılmaktadır. Anadolu hisarı, 7.000 metrekarelik bir alan üzerine, Boğazın en dar noktası olan 660 metre mesafedeki bölgesine inşa edilmiştir. Hisarın güney yönünde bulunan meydancık, Göksu Deresi'nin getirdiği killi çamur tabakasından meydana gelmiştir.

Anadolu Hisarı Yıldırım Bayezit tarafından, Niğbolu seferinden döndükten sonra yaptırılmıştır. Hisarın bulunduğu nokta Boğaziçi'nin en dar yeridir. Karadeniz'den Marmara'ya kadar birçok girinti ve çıkıntılar teşkil eden Boğaz'ın genişliği burada 780 metredir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un kuşatılması sırasında, Rumeli Hisar'ını yaptırırken, Anadolu Hisar'ına da bazı ilaveler yaptırmış, içine asker koyarak top yerleştirmiştir.

istanbul'un zaptında, Rumeli Hisarı ile birlikte Boğaz'ın Osmanlı hakimiyeti altında tutulmasında önemli vazife görmüştür. Daha İstanbul alınmadan bile, mesela, Sultan II. Murat zamanında, Varna'ya kadar ilerliyen Macar ordusuna karşı koymak üzere Anadolu'dan Trakya'ya sevk edilen askerin Boğaz'dan geçirilişinde Anadolu Hisarı çok faydalı olmuştur (1444).

İstanbul alındıktan sonra da Anadolu Hisarı, Karadeniz yönünden gelecek saldırmalara karşı savunma vazifesi görmek üzere teçhiz edilmiştir.
Hisarın kalesi ve surları, kayalık bir tepe üzerine kurulmuştur. Hisar, dış kale duvarları, iç kale; duvarları ve kuleleri olmak üzere üç kısımdır. Dış kale duvarları birçok kemerleri bulunan bir sur halindedir. Kuzeydoğu ve güneydoğu yönlerinden asıl kaleye bağlıdır. Bu surların boyu kuzeyden güneye kadar 80, doğudan batıya kadar da 65 metredir. Duvarlarının kalınlığı, 5-2 metre arasında değişir, üzerinde, yer yer mazgallar ve korkuluklar vardır. Dış kale surlarının üzerinde, kuzeyde, kuzeybatıda ve doğuda üstüvane şeklinde üç kale yükselir. Surları korumak için yapılan, bu kulelerin herbiri ayrı ayrı boyda yapılıştadır. Batıdan kuzeye doğru sıralanır, hisara hem bir şekil güzelliği verir, hem de heybetlendirir.

Cenevizliler, Bizans'la birlik olup Karadeniz'de (Kefe,Sinop ve Amasra'da) koloniler kurmuşlardı. Bu sebeple, Boğaz geçişi Cenevizliler için hayati önem taşımaktaydı.İstanbul'un fethinde Bizans'a Karadeniz'den Cenevizlilerden gelecek yardımları engellemek için Rumeli Hisarı'ndan Anadolu Hisarı'na zincir çekilmiştir.

Anadolu Hisarı, İstanbul'un fethinden sonra askeri önemini yitirmiş, çevresi zamanla bir yerleşim bölgesi durumuna gelmiştir. Bugün bazı bölümleri yıkık olan Anadolu Hisarı'nın ortasından yol geçmektedir.

Yıllar geçtikçe çarpık yapılaşmanın içinde boğulan Anadolu Hisarı'nı ortasından geçen yol ile ikiye ayrılmıştır. Mükemmel manzaraya sahip olan Anadolu Hisarı'na giriş mümkün değildir. Ziyarete kapalı olan hisara Hisarlar Müzesi Müdürlüğü'nden alınabilecek bir izinle girilebilir. İstanbul'un Beykoz ilçesi içerisinde bulunan Anadolu Hisarı ziyarete açılmasa da kimi zaman illegal yollarla da içerisine girilmektedir.

SON DAKİKA