Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden Mersin'in Anamur ilçesinde, "tescilli ürün" muzda üretim alanı yaklaşık 50 bin dekara ulaştı. Coğrafi konumu nedeniyle mikroklima özelliğine sahip ilçede, sera ortamında doğal yollarla yetiştirilen Anamur muzu, çiftçilerin en büyük gelir kaynakları arasında yer alıyor. Son yıllarda sera sayısının giderek artmasıyla 2018'de 30 bin, 2019'da ise 40 bin dekar olan muz üretiminin yapıldığı alan, bu yıl yaklaşık 50 bin dekara çıktı. Yılın 12 ayı hasadı yapılabilen yerli Anamur muzu, kokusu, tadı ve kabuğunun ince olması sebebiyle ithal muzlara oranla daha çok tercih ediliyor. Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, her geçen yıl Anamur muzu üretimi yapılan sera sayısının arttığını söyledi. Seralardaki artışın üretime katkı sağladığını vurgulayan Gümüş, "1990'lı yıllarda üretimin az olması nedeniyle Türkiye tüketiminin yüzde 13'lerini karşılıyorduk. Devletimizin muz politikası sonucunda bugünlerde tüketimi karşılama oranımız yüzde 85'lerin üzerine çıktı. Bu çok müthiş bir artış." dedi. Gümüş, ithalatta uygulanan politikaların üreticiler tarafından memnuniyetle karşılığını ifade ederek, "Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli önümüzdeki yıl yerli muz üretiminin iç tüketimin yüzde 100'ünü karşılayacağını açıkladı. Üreticiler ve oda birlikleri olarak Bakanımızı yürekten kutluyoruz. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bakanlıklarımızın muz üretimiyle ilgili olağanüstü gayretleri var. Üreticiler olarak bu gayretleri boşa çıkarmayacağız" dedi.
Gümüş, "Sermaye şirketleri ve büyük işletmelere tarımla ilgili fırsatın sanayi üzerinde verilmesini arzu ediyoruz. Sanayi üzerinden destek verilirse dünyadaki katma değeri yüksek muzun adresi bizim ülkemiz olacak. Önümüzdeki yıllarda muzun donmuşundan, unundan, kremasından yararlanılarak dünyaya müthiş derecede bir ihracat kapısı açılacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.