UNESCO'NUN, mutfağıyla "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'in yöresel lezzeti Antep urmu dut şurubu, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, Antep urmu dut şurubunun, kentin coğrafi işaretle taçlandırılan 29'uncu özel ürünü olduğunu belirtti. Başkan Mehmet Akıncı, "Şehrimizde ve bölgemizde sıklıkla yetiştirilen dut ağacından elde edilen ve özellikle dut hasadının başladığı mayıs ve haziran aylarında işlenerek hazır hale getirilen urmu dut şurubu asırlardır sevilerek tüketilen şifa deposu geleneksel içeceklerimiz arasında yer alıyor. Bu değerleri korumak, özgün halleriyle gelecek nesillere taşımak ve ticari piyasalarda katma değer sağlamak amacıyla GTB olarak coğrafi işaret tescil çalışmaları yürütüyoruz. Şu ana kadar 14 geleneksel lezzetimize coğrafi işaret tescili aldık. Bunun yanı sıra 9 ürünümüz için başvurumuzu tamamladık" diye konuştu.