Türkiye'nin çok amaçlı ve en büyük limanlarından biri olarak faaliyetlerini sürdüren Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP), pandeminin olumsuz etkilerine rağmen 2020 yılının ilk 7 ayında konvansiyonel kargo hacminde yüzde 5 artış kaydedip 4 milyon 870 bin ton yük elleçledi. Mersin Uluslararası Liman İşletmesi (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, Mersin Serbest Bölgesi'ne direkt bağlantısı olması açısından yurt genelindeki diğer limanlardan ayrışan Mersin Uluslararası Limanı'nın sahip olduğu 21 adet rıhtımı ile aynı anda yaklaşık 30 gemiye yükleme ve boşaltma hizmetiyle ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi.
ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ
MIP'in konteynerde 2,6 milyon TEU, konvansiyonel yükte 10 milyon ton kapasite ile yıllık 30 milyon tonun üzerinde yük elleçleme kapasitesine sahip olduğunu belirten Johan Van Daele, "Söz konusu dönemde ithal yüklerde yüzde 10 artış, ihraç yüklerde ise yüzde 7 artış gerçekleşti. Ham madde kalemleri ve ikinci çeyrekte uygulanan korumacı vergi uygulamalarından kaynaklı düşüş eğilimine rağmen ithal yük elleçlemesi arttı. İhraç yük elleçlemesindeki büyüme ise normalleşme ve gıda yüklerinin artışından kaynaklandı" dedi.
Pandemi sürecinde devletin aldığı önlemler sayesinde limandaki diğer lojistik unsurlarla birlikte ithalatçı ve ihracatçı firmalara koordineli olarak kesintisiz hizmet verdiklerini belirten Johan Van Daele, "Ülkemizin yer aldığı coğrafyadaki stratejik konumu, lojistik altyapısı ve sahip olduğu avantajlardan
faydalanılarak dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda denizciliğin bir devlet politikası haline gelmesi, teşvik ve imkânların arttırılması yönünde yapılacak çalışmalar Türkiye Denizciliğini üst seviyelere taşımak yönünde etkili olacaktır" diye konuştu.