SON günlerde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili yetkililer, vatandaşların daha bilinçli ve sorumluluk sahibi olması için çağrıda bulundu. Son üç ay içinde Adana, Osmaniye, Mersin ve Gaziantep'te de 143 orman yangının meydana gelirken, Yaklaşık 1115 hektarın zarar gördüğü belirtildi. Yetkililer, "Yangınların yüzde 94'ü insanlık kaynaklı. O yüzden vatandaşlarımızdan tek isteğimiz ormanlarda ateş yakmasınlar." dediler. Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, bu hafta Adana'nın Kozan ilçesinde yaşanan orman yangınlarına anında müdahale ettiklerini belirterek, "Yangın saat 12.00'de çıktı biz 10 dakika sonra biz ekiplerimizle müdahale ettik. Burada vatandaşlarımıza büyük görevler düşüyor. Çok dikkatli olmaları gerekir. Özellikle piknik yapanlar ormanda mangal yakmasınlar, sigara izmaritlerini mutlaka söndürerek atsınlar. Ormanda en küçük duman gördüklerinde hemen 177'yi ya da 112'yi arasınlar" diye konuştu. Adana Bölge Müdürlüğü olarak 7 gün 2 saat görevlerinin başında olduklarını vurgulayan Mahmut Yılmaz, "Sorumluluk bölgemizde Osmaniye'de bize ait. Bölgemizde üç ay içinde 55 orman yangını yaşandı. Rakam yüksek olabilir ama zarar gören 38 hektar alan. Yangınlara ilk müdahale çok önemli. 55 arazöz, 22 su tankı, 25 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 11 grayder, 8 ekskavatör, 2 helikopter ve 800 çalışanımızla orman yangınlarına hazır bir şekilde bekliyoruz. Sadece orman yangınlarına değil aynı zamanda diğer yangınlara da müdahale ediyoruz. Tek isteğimiz yangın çıkmaması" şeklinde konuştu.
GAZİANTEP
GAZİANTEP'TE bu yıl anız yakma başta olmak üzere insan kaynaklı nedenlerle çıkan orman yangınlarında 32 dekarlık alan zarar gördü. Gaziantep Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, il sınırları içinde meydana gelen 54 orman yangınına anında müdahale ettiklerini ancak yine de 32 hektarlık alanın zarar gördüğünü belirterek vatandaşları duyarlı ve dikkatli olmaya davet etti. Vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Kaya, büyük çoğunluğu meşe çalılığı ve kızılçam ormanın olan yerlerin yıl içinde yeniden ağaçlandırılacağını söyledi. Kaya, "Yanan yerler büyük bir titizlikle yeniden ağaçlandırılıyor ancak bir fidanın yetişkin ağaç haline gelmesi için ortalama 20 yıl gerekiyor. Bir ormanın da oluşması için 60 yıla ihtiyaç var" diye konuştu. Yangınlarda müdahalede kendi itfaiye birimlerinin yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın da destek verdiğini kaydeden Kaya, "Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğümüzün 2 adet helikopteri ve civar illerdeki Orman İşletme Müdürlüklerinden de yardım alıyoruz. Vatandaşlarımızı orman yangınlarını Alo 177 Orman Yangın ihbar hattı ve 112 İtfaiye Hattı'na bildirilmesini istiyoruz" dedi.
MERSİN
MERSİN'DE son 3 ayda 34 yangın orman yangını meydana gelirken 45 hektar alan zarar gördü. Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman yangınların elektrik hatları ve insan kaynaklı olduğunu söyledi. Kenan Akduman, "İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile Mersin'de de yangına hassasiyeti olan yerlerde ateş yakmak yasaklandı" dedi. Akduman, "Orman yangınların önlemek için sadece kayıtlı mesire alanları ve tabiat parklarında piknik amaçlı mangal ve benzeri şeyler için ateş yakılmasına izin veriliyor. Ormanlarımızı korumalıyız, onlar bizim akciğerlerimiz" diye konuştu.
Murat KARAMAN - Mehmet BONCUK - Bekir COŞKUN