Tüm ezberleri bozan Kovid – 19 tek bir piyasa olacakmış, hatta neredeyse tek devlete dönüşecekmiş gibi görünen küresel sisteme de ağır bir darbe vurdu. Öyle hale geldi ki bırakın devletlerin yan yana gelmesini insanlar bile yan yana gelemez durumdalar.
Bu da bize gösteriyor ki gelecekte küreselleşme eskisi gibi ilerlemeyecek. Ticarette son yıllarda yükselen korumacılık trendi daha da değerli hale gelecek. Belki de gerçekten ödeme aracı olarak kripto paralar girecek hayatımıza. E- ticaretin yükselişi de olabileceklerin popüler habercisi aslında. Yılın ilk 5 ayında Türkiye'nin e-ticaret hacmi yüzde 48 artarak 63,3 milyar liraya çıktı. Birkaç ayda e-ticarette 10 yıl ileriye gittik…
Ortamın biraz rahatlaması ile tüketici tercihlerinde farklı bir şey daha gördüm. Özellikle gıdaya erişim konusunda insanlar daha sağlıklı ürünleri, daha sağlıklı mekanları tercih etmeye başladılar. Bu durum bana göre değişim ve gelişim için çok da uzun zamana ihtiyacımız olmadığını fark etmemizi sağladı. Tetikleyici olay kuvvetli olunca 10 yılda yakalanması düşünülen rakamlara birkaç ayda da ulaşılabileceğini gördük. Artık kamu otoriteleri de, meslek kuruluşları da, şirketler de dijitalleşme ile ilgili daha hızlı hareket etmeye, ürün ve hizmet geliştirmeye başladı. Bu alanda bir çok ücretsiz ve online eğitimler düzenlenirken, güvenli alışveriş için de sistemler geliştiriyor. Devlet bu alanda destek paketleri açıklıyor. Elektronik pazaryerleri, lojistik sektörü e-ihracat için yatırımlar yapıyor.
Günümüzde internetin olduğu her yer bir dükkân, bir fabrika… Artık her işletmenin bir e-dükkânı olması gerektiğine inanıyorum. Küreselleşme darbe aldı diyoruz ama asıl olan şey; küreselleşmeden anladığımız şeyin değişiyor olması. Belli ki küreselleşme dediğimiz kavramın içi farklılaşacak.
Son olarak da pandemiden keyifsiz bir haber sevgili Dr. Ender Saraç hocadan geldi. Hafta içindeki Gaziantep ziyaretinde toplumumuzun 240.000 kg aldığından bahsetti. Yani kişi başı 3 kg almışız, ki bu çok yüksek .. Aman aman…