Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Niğde ve Kilis'te de valilikler başkanlığında pandemi kurulu oluşturuldu. İlk toplantısını yapan kurullar özellikle şehirlerarası seyahatlerle ilgili bir dizi önlemler aldı. Yapılan açıklamada, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayısında artışlar yaşanan Koronavirüs (Covid- 19) virüsünün en temel özelliği, fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaşması ve enfekte insan sayısının çok hızlı artmasıdır. Bu salgının yayılmasının engellenmesinin en etkili yolu ise sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonu sağlamaktır. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri
doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için, İl İdaresi Kanununun 11/C Maddesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27'nci ve 72'nci maddeleri gereğince şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili olarak aşağıdaki ek tedbirlerin alınması zaruriyeti oluşmuştur" denildi.
İŞTE ALINAN KARARLAR
İllerarası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi 17.00'den itibaren ancak valiliğin izni ile yapılabilecek.
Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması valiliğimizin izni ile gerçekleştirilebilecektir.
İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar; kaymakamların koordinesinde oluşturulacak seyahat izin kuruluna başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde "şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi" belgesi düzenlenecektir.
Seyahat izin kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.
Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.
Seyahat izin kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adresleri gidilecek ildeki valiliğe bildirecektir. Bu işin sekreteryası İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.
Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuların il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altında kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir.
Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.
Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin valilikleri; seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.
Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaktır.
İzinsiz yolculukların önlenmesi için kolluk birimlerince yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanacaktır.
Otobüs terminalleri, otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, büyükşehir belediyesi ve Karayolları Bölge Müdürlüğünce hijyen kuralları açısından sürekli denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır.
Demiryolu ile seyahat eden vatandaşların sağlığı için; tren garı, istasyonlar ve trenlerde Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü tarafından sık sık dezenfeksiyon işlemleri yapılacaktır, bu alanlarda vatandaşın sosyal mesafesinin (1.5 metre) korunması sağlanacaktır.
Dünya Sağlık Örgütünce çok tehlikeli pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgınının yayılarak vatandaşlarımızın hayatını tehdit etmesini engellemenin en temel yolu vatandaşların evlerinde sosyal izolasyona geçmeleri.
Başta gençler olmak üzere orta yaştaki vatandaşların virüsün etki alanı içinde olmadıkları duygusu ile yürütülen çalışmaların aksine cadde ve sokaklarda sosyal hareketlilik içinde oldukları gözlemlenmekte. Virüs, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızı daha çok etkilemekle beraber tüm yaş gruplarındaki vatandaşlarımızın sosyal hareketliliği virüsün yayılmasını hızlandırmakta. Bu kapsamda Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 23. ve 72. maddeleri gereğince;
1- İl sınırları içerisinde 28.03.2020 tarihi itibari ile sahil bantları, mesire ve ören yerleri ile piknik alanlarında; piknik yapmak, balık tutmak, spor ve yürüyüş yapmak gibi aktivite ve faaliyetler ikinci bir emre kadar hafta içi ve hafta sonlarında yasaklandı.
2- Vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve uyarılması amacıyla belediye merkezi ses sistemleri, camiler, zabıta ve kolluk birimlerinin kullandığı araçlardan; vatandaşlarımızın gerekli olmadığı sürece dışarı çıkmamaları, evde kalmaları, sosyal mesafeyi korumaları (2 Metre) yönünde ikaz/anonsları yapılacak, görevliler tarafından da cadde ve sokaklarda zorunlu olmadıkça sosyal hareketlilik içinde olanlar evlerinde kalmaları konusunda uyarılacak.
3- Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecek olup aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddesi gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak. Karara uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu gereğince yaptırım uygulanacak.