Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kentte hazırlanan kurutulmuş sebzelerin, artık dünya mutfaklarının tercih ettiği bir ihraç ürünü haline geldiğini söyledi. Gaziantep'in geleneksel yemeklerinde önemli bir yer tutan kurutmalıklara, son yıllarda talebin arttığına işaret eden Akıncı, "Eskiden ev kadınlarının kışın evlerde tüketilmek üzere imece usulü hazırladığı Gaziantep kurutmalıkları, şimdi iç ve dış piyasalarda tüketim potansiyeli artan bir sektör haline geldi. Geçen yıl bir milyon 244 liralık kurutulmuş sebze işlemi yaptık" dedi. Gaziantep kurutmalığını benzerlerinden farklı kılan en büyük özelliğinin ürünün kalitesi ve iklim koşullarında saklı olduğunu aktaran Akıncı, nem faktörünün olmadığı, 40 derecenin üzerindeki hava sıcaklığının kurutmalıkların şekillenmesi için uygun bir ortam sağladığını ifade etti. Gaziantep'in asırlık mutfak lezzetleri arasında yer alan kurutmalıklardan patlıcanın, Gaziantep adına Coğrafi İşaret Tescilinin alındığını anımsatan Akıncı, bu alandaki tescil çalışmalarını diğer ürünlere yönelikte sürdüreceklerini dile getirdi.
BORSADA KURUTMALIK TESCİLİ
2018 yılında GTB'de işlem gören kurutmalık sebze adeti ve tutarları hakkında da bilgiler veren Akıncı, "Geçtiğimiz yıl borsamızda 1 milyon 244 bin TL tutarında, yaklaşık 6 milyon 250 bin adet kurutulmuş sebze işlem gördü. Evlerde özel tüketilmek üzere hazırlanan kurutmalık sayısı da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha yüksek miktarlarda olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.