"Yarın ben sandığa gidip oy kullansam ne olur, kullanmasam ne olur…" diyenler için yazdım bu hafta. Çok şey olur… Gelen birlikte bir seçim matematiği yapalım. Bu öyle A Aday yüzde 51, B Aday yüzde 30 alır gibi bir matematik değil. Matematikte sıfır sayısı toplama ve çıkarma işlemlerinde etkisizdir. Bir sayıyı sıfıra bölmek ise tanımsızdır. Ama çarpmada sıfır yutan elemandır.
Gelelim sandığa… Oy kullanmazsan sonuca bir etkin olmaz. Etkin olmadığı gibi yetkin de olmaz. Çünkü senin adına başkalarının karar vermesine izin verdin. Oy kullanmayarak yaşadığın şehrin kim tarafından yönetileceğini önemsemedin. Ama oy kullan, yutan eleman ol değiştir sonucu! En önemlisi vicdanını rahatlat. Çocuklarının karşısına alnı açık çık. Zira gün gelip de yerel yöneticileri yererken ya da överken çocuğuna verecek cevabın olsun. "kendi seçimimin bedeli bu" diyebilesin.
Unutma demokrasi budur. Yanlışlar, haksızlıklar karşısında susmak değildir. Birilerine kızmadan önce kendini sorgulamaktır. İç muhasebeni yapabilmektir. Şimdi tümevarım yapalım. Bir toplumda her birey iç muhasebesini, vicdan muhasebesini yaparak, hukukun üstünlüğüne inanarak ve hukuk kurallarına uyarak hareket ederse toplumda haksızlık, adaletsizlik, yanlış yönetim gibi olasılıkları minimuma indirmiş oluruz. Toparlayalım, söz sahibi olmak için önce oy kullanmak gerek.
Bir de bahar matematiği yapalım mı? Bahar da bir başka güzeldir Gaziantep ve çevresi…
500'e yakın yemek çeşidi 20 müze
4 antik kent Yurt içinden 5, yurt dışından 11 noktadan direkt uçuşlar… Artık toplayın, çıkartın , çarpın, bölün ama baharda Gaziantep'e gelin.