Tükettiğimiz bizim değilse eğer nasıl yerli malı tüketebiliriz ki?
İçinde bulunduğumuz hafta, 12-18 Aralık "Yerli Malı Haftası".
Ufak çaplı bir kamuoyu yoklaması yaptım. Çocuğu kreş, anaokulu ve ilkokul çağında olan dostlarımdan öğrendiğim kadarıyla okullarda yerli malı haftası etkinlikleri devam ediyormuş.
Ama tıpkı bizim çocukluğumuzdaki gibi.
Yani annelerin yaptığı kekler, börekler, kısırlarla kurulan sofralarla.
Peki, hedeflediğimiz yerlileşme, yerli ve milli üretim bu mudur? Böyle mi olmalı?
Perşembe günü Sayın Cumhurbaşkanı İkinci 100 Günlük Eylem Planını açıkladı.
İlk 100 günlük programda da olduğu gibi ikinci programda da yerli ve milli üretimin altı kalın kalın çiziliyor.
Elbette bu üretim kek, börek değil. Keki yaparken kullandığın un, şeker de yerli olmalı bunların üretiminde kullandığın teknoloji de. Pişirdiğin fırın, servis ederken kullandığın tabak da yerli olmalı.
Yeni eylem planında yerli ve milli üretime ilişkin belirlenen eylemlerden bazıları şöyle:
•Yerli ve milli savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için; ASELSAN, TAİ, HAVELSAN gibi köklü kurumlarla işbirliği yapılması.
•Yerlileştirme Ürün Programının hayata geçirilmesi.
•
İthalat bağımlılığının giderilmesi ve cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacak yüksek teknolojili ürünlerin yerli olarak geliştirilmesi amacıyla Sanayi Yenilik Ağları Mekanizması (SAYEM) desteği verilmesi.
•Elektrik Enerjisi Santralleri için yerli elektromekanik ekipman tasarım, üretim ve devreye alma kabiliyeti kazanılmasını sağlayacak Keban HES Kontrol Sistemleri Geliştirilmesi Projesi kapsamında Keban HES SCADA sistemi ve hız regülatörü sistemlerinin üretimlerinin tamamlanması.
•
Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ'lere yaklaşık 274 milyon TL destek sağlanması •TAGEM –TİGEM
İşbirliği ile Yerli Sebze Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi kapsamında Antalya Boztepe TİGEM arazisinde bulunan seraların açılışının yapılarak 5 türde (Domates, Biber, Patlıcan, Hıyar ve Kavun) tohumluk üretimi yapılması.
•1 Yerli ve Milli ilk Dizel Elektrikli 1 adet Manevra Lokomotifinin Üretilmesi.
•Hafif Raylı Sistem Araçlarının cer motorlarının yerli üretiminin sağlanması ile yüksek teknolojili yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla Metro araçları için 70 adet Cer Motor imalatının tamamlanması
Özetle demek o ki; çocuklarımıza yerli malı bilincini sadece tüketim ile değil üretimle de öğretmeliyiz.