UNESCO tarafından dünyanın 26. Gastronomi kenti ilan edilen Hatay'da, "Tarihten Gelen Lezzetler" Ermeni hanımların ellerinde canlanıyor. Türkiye'nin tek Ermeni Köyü olan Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Köyü'nde Kalkınma Bakanlığı SODES destekli aşçı yardımcılığı kursu açtı. Vakıflı Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar, geleneksel tatların hayat bulacağını söyledi.
YÖRESEL YEMEKLER
Hatay Valiliği tarafından koordine edilen, Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi tarafından yürütülen proje kapsamında kursa katılan 28 Ermeni ev hanımı, 550 saat sürecek kursta maharetlerini ortaya koyuyorlar. İçli köftesinden (Oruk), biber dolmasından, Kömbesine bir çok yöresel yemeği ellerinde tekrar canlandıran Ermeni hanımlar, kıyma dolmasından, kıymalı böreğe kadar bir çok modern yemeği de ziyaretçileriyle buluşturuyorlar.
ÖN AÇICI BİR PROJE
Vakıflı Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar, "Kursumuzu dezavantajlı gruplara, kadınlara ve işsiz hanımlara yönelik düşündük öncelikle. Kalkınma Bakanlığımız ve Hatay valiliğimiz tarafından projemiz destek gördü. 198 bin liralık bir proje Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı'na verildi. Bu açıdan ben bu projeyi ön açıcı ve bir çok yere gerekli mesaj veren bir proje olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.