Dünya tarihine altın harflerle yazılan bir destanla düşman işgalinden kurtulan Kahramanmaraş'ı 'bayrak şairi' Arif Nihat Asya şu dizelerle anlatıyor: Maraş Türkiye'min kalem kaşıdır, Maraş Türkiye'min köşe taşıdır, Maraş tarihleri inşa ettiren, Koca Sinanların ustabaşıdır.
***
Anadolu'nun bağımsızlığı için ilk umut ışığı olan Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıldönümünü gurur ve mutlulukla idrak ediyoruz bugün. Anadolu topraklarının işgale karşı bağımsızlık mücadelesinde hiç bir yardım almadan kendi kendini kurtaran şehir olarak bu destansı zaferini kazanan Kahramanmaraşlı hemşerilerim bununla ne kadar gurur duysalar azdır.
***
12 Şubat;
Yılın 365 gününden biri değildir. Kahramanmaraş'ın kahraman evlatlarının, vatan için her şeyini feda etmekten çekinmeden bağımsızlık aşkı ve vatan sevgisiyle gösterdiği kahramanlık destanının tarihidir.
***
12 Şubat;
Maraş halkının "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olamaz" diyerek topyekûn verdiği varoluş mücadelesi ile adını tarihe altın harflerle yazdırdığı gündür.
***
12 Şubat;
Kurtuluş Savaşı'nda işgalci düşman kuvvetlerine karşı büyük bir inanç ve istiklal aşkıyla gösterilen eşsiz mücadele ile bir millete vurulmak istenen esaret zincirinin kırılışının, milli dirilişin ve şahlanışın ifadesidir.
***
12 Şubat;
Aziz vatanını canları ve kanları pahasına koruyan Maraş halkının, birlik ve beraberliğini, vatan sevgisi ile pekiştirdiği, Kahramanmaraş'ın Anadolu'nun işgalden kurtulan ilk ili olarak kahramanlaştığı, ulusal bağımsızlığımızın kazanılmasında ciddî anlamda bir moral kaynağı olan bayram günüdür.
***
12 Şubat;
Tam 98 yıl önce Maraş'ın 'kahraman' unvanına layık görüldüğü, asırlarca aynı dini, aynı kaderi ve mefkûreyi paylaşmış Anadolu insanının birlik ruhuyla yazdığı kurtuluş destanının bayram günüdür.
***
12 Şubat;
Kendilerinden 4-5 misli güçlü düşmana birliklerine karşı kadını-erkeği, yaşlısı-genci ile 22 gün kar, soğuk, açlık demeden, imanlarından ve vatan sevgilerinden aldıkları güçle eşsiz bir halk mücadelesi sergilediği, düşmanların ise arkalarına dahi bakmadan şehri terk ettiği gündür.
***
12 Şubat;
Vatan sevgisinin kendisinde ete kemiğe büründüğü, yiğit evlâtlarının namus ve hürriyet için ölüme atılarak, düşmanı bile kendine hayran bırakan bir milletin topyekun olarak yazdığı kurtuluş destanın bayramıdır.
***
Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bütün istiklal kahramanlarını Sütçü İmam'ı, Abdal Halil Ağa'yı, Rıdvan Hoca'yı, Ali Sezai Efendi'yi, Arslan Bey'i, Avukat Mehmet Ali Kısakürek'i, Şehit Evliya'yı, Mıllış Nuri'yi, Yörük Selim'i, Senem Ayşe'yi, Muallim Hayrullah'ı, Doktor Mustafa'yı, Çakmakçı Sait'i, Çuhadar Ali'yi ve adlarını sayamadığımız nice kahramanları rahmet ve minnetle anıyor, Kahramanmaraş halkının 12 Şubat Kurtuluş Bayramını kutluyorum.
Bayramın kutlu olsun Kahramanmaraşlım.