Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, geçtiğimiz günlerde etkili olan ve üç gün süren sağanak yağmurda Tarsus'ta 38 bin dekar alanın sular altında kaldığını belirterek, "870 çiftçimiz su baskınından etkilendi. Son rakama göre 115 milyon liraya yakın bir zarar var. Burada başta buğday olmak üzere marul, kabak, ıspanak, lahana, semiz otu, fasulye, karnabahar, pırasa, bakla, biber, patlıcan ve limon zarar gördü. Üreticimiz perişan, destek gelmeli" dedi.
DOĞAL AFET KAÇINILMAZ
Mersin merkez ve ilçelerde etkili olan sağanak yağmur, özellikle Tarsus'taki çiftçileri vurdu. Aşırı yağışların etkisiyle Tarsus'un birçok bölgesindeki seralar sular altında kalırken, çiftçiler seralarına teknelerle gidebilmişti. İklim değişiklikleriyle beraber hem aşırı yağışlar hem de kuraklıkların olabileceğini kaydeden Gökçel, "Doğal afetler gelecekte kaçınılmaz. Tarsus'ta geçen yıl da büyük zarar oldu. Sel sularına karşı önlem açıklamaları sözde kaldı" diye konuştu.
KESİN ÖNLEM ALINMALI
Önlemler alınmasa, çiftçilerin mağduriyetinin devam edeceğini ve ülkenin ihtiyacı olan ürünlerin de üretilmesinde, o ürünlerin tüketicilere arzında sorunlar yaşanacağını belirten Gökçel, "Bundan hem çiftçimiz hem tüketicimiz hem de ülkemizin ekonomisi zarar görecektir. Geçen yıl da bu çiftçilerimiz zarar görmüşlerdi. Bu senede aynı şekilde zarar gördüler. Orada tekrar ekim ve dikim yapacak çiftçilerimize mutlaka devletimiz yardım etmeli. 870 çiftçimiz buradan zarar gördü. 37 bin 800 dekar alanda su baskını oldu. Burada başta buğday olmaz üzere marul, kabak, ıspanak, lahana, semiz otu, fasulye, karnabahar, pırasa, bakla, biber, patlıcan ve limon zarar gördü. Limonlar, yükselen su seviyesiyle birlikte ağaç üzerinde bulunan limonlar çürüdü" şeklinde konuştu.