Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan yoğun göç alan Adana'da yüz binlerce kişinin kent kültürüne adapte olabilmesi amacıyla Güney Adana Kalkınma Programı başlatıldı. Kentin güneyinde Seyhan ve Yüreğir'in 66 mahallesinde yaşayan yaklaşık 465 bin kişiyi kapsayan proje ile sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim anlamında bir dönüşüm hareketi uygulanıyor. Adana Valiliği'nin koordinesinde başlatılan kalkınma hareketi kapsamında bakanlıklara bağlı kurumlar onlarca projeyi uygulamaya koydu. Vali Mahmut Demirtaş, kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşümü sağlamak gerektiğini söyledi.
465 BİN NÜFUSA YÖNELİK
Türkiye'nin nüfusu en yüksek 6'ncı ili olmasına karşın sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 16. sırada yer alan Adana'nın sosyal göstergelerde iyi bir performans sergileyememesi üzerine harekete geçen Valilik, yoğun göç alan Güney Adana bölgesini mercek altına aldı. 66 mahallede yaşayan yaklaşık 465 bin nüfusuyla Türkiye'nin 38 kentinden daha büyük olan bölgede zihinsel bir dönüşümün başlatılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Vali Demirtaş, Güney Adana Kalkınma Programı'nın startını verdi. Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki 66 mahallede yerleşmiş nüfusun ekonomik, sosyal, eğitim, güvenlik gibi konularda sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu anlatan Vali Demirtaş, "Bu problemleri çözmek için 5,8 milyon liralık Güney Adana Kalkınma Programı başlığı altında 43 proje hazırladık ve bugüne kadar 23'ünü uygulamaya geçirdik. Amacımız eğitim, ekonomi, sağlık, güvenlik problemlerini çözüp onlara dokunmak. Görevde olduğum 1,5 yıl içinde aramızdaki mesafeyi kaldırdığımızı gördüm" dedi. Adana'nın cazibe merkezi bir kent olabilmesi için kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşümün sağlanması ve şehrin kuzeyi ile güneyi arasındaki farklılığın ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, projelerde özellikle kadınlar ve çocuklara ulaşmak istediklerini ifade etti.
ETKİLİ ÇÖZÜMLER
Güney Adana Kalkınma Programı ile okur-yazarlık oranının artırılması, mesleki eğitimin istihdama dönüştürülmesi, sağlıklı yaşam bilincinin oluşturulması, uyuşturucu madde kullanımıyla mücadele, girişimciliğin desteklenmesi ve kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlendirilmesi gibi birçok farklı alana dokunan projeler geliştirildi, tespit edilen sorunlara etkili çözümlerle müdahale edilmesi amaçlandı.
32 KURUM KATILDI
Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çukurova Kalkınma Ajansı, Çukurova Üniversitesi, İl Müftülüğü, Türkiye İş Kurumu ve KOSGEB'den oluşan 12 kurum arasında bir iş birliği kuruldu. Kurulan ortaklıklar neticesinde toplam 32 kurum programa dahil oldu.
'YAŞAMA KULAÇ AT'
Güney Adana Kalkınma Programı'nın uygulama aşaması, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından geliştirilen "Yaşama Kulaç At" Projesi ile 10 Temmuz 2017 tarihinde başladı. Adana'daki su kanallarında yaşanan boğulma vakalarının azaltılması için yürütülen projenin ardından Müdürlüğe ait ikinci proje olan "Engelin Engelim" projesi de 14 Ağustos 2017 tarihinde uygulamaya konuldu.